Dünya

İsrail, "Hamas liderlerini öldürmek için tutsak militanlardan faydalanacak"

03 Aralık 2023 07:27

T24 Dış Haberler

İsrail ordusunun, Gazze'ye yapacakları gelecek operasyonlarda 7 Ekim'den bu yana alınan Hamas esirlerinin verdiği istihbaratları kullanarak Hamas liderlerini bulup, öldürebileceklerine inandıkları belirtildi. 

The Guardian'ın aktardığına göre İsrailli siyasetçiler ve generaller, Hamas'ı yok etmenin en iyi yolunun üst düzey kumandanlarını öldürmek ve lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldırmak olduğuna inanıyor. 

Strateji hakkında bilgisi olan ve mevcut olarak İsrail ordusunda görev yapan iki asker, saldırıların yeni aşamasında odağın elde edilen istihbaratı kullanarak Hamas liderlerini öldürmek olacağını söyledi.

Öte yandan stratejiyi eleştirenler, yine stratejinin Gazze'deki sivil ölümleri azaltmak gibi bir etkisi olmayacağını belirtti.

İsrail'in en büyük destekçisi ABD'nin sivil ölümler nedeniyle Tel Aviv üzerindeki baskısı artıyor. Habere göre İsrail Ordusu, ABD'nin istediği takvimde Hamas'ı çökertme ve esirleri geri alma ihtimalinin en yüksek olduğu senaryonun Hamas liderlerine suikast düzenlemek olduğu sonucuna vardı.

Analist ve eski Mossad yetkilisi Yossi Alpher, "Giderek artan bir Amerikan baskısı altındayız. Amerikalılar Hamas'ın yok edilmesini ancak bu kadar sivilin öldürülmemesini istiyor" dedi. 

Alpher, "Altyapıyı birçok insanı öldürmeden yıkamazsın ama liderlere saldırırsan belki o şekilde çok kişiyi öldürmeden Hamas'ı dağıtabilirsin" diye konuştu.

İsrail ordusunun saldırılarında ana hedefi, Hamas lideri Sinvar. Ordunun Gazze'deki saldırıları şu ana kadar toprak ele geçirmeye ve altyapıya zarar vermeye odaklandı. 

İsrail ordusundan rütbeli askerler, daha önce The Observer'a yaptıkları açıklamalarda çok fazla orta rütbeli Hamas militanı öldürdüklerini, ancak henüz hiçbir üst düzey lidere ulaşamadıklarını söylemişti.