Dünya

İsrail, Hamas'ın elindeki üç rehineyi "yanlışlıkla" öldürdü; Tel Aviv'de yüzlerce kişi eylem yaptı

Hagari, ordunun sorumluluğu tamamen üstlendiğini ve olayla ilgili soruşturmanın açıldığını ifade etti

16 Aralık 2023 08:58

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu Gazze’de bulunan üç rehinenin “yanlışlıkla tehdit olarak algılanmasının ardından” öldürüldüğünü açıklamıştı. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, hayatını kaybedenleri, Yotam Haim ve Samer Talalka olarak açıkladı; üçüncü kişinin isminin ailesinin istediği üzerine şimdilik aktarılmayacağını belirtti.

Hagari, ordunun sorumluluğu tamamen üstlendiğini ve olayla ilgili soruşturmanın açıldığını ifade etti. Açıklamada, “olaydan ötürü derin bir pişmanlık duyulduğu ve ulusal hedefin bütün rehinelerin yerini tespit edip eve geri getirmek” olduğu aktarıldı. Aynı zamanda bu olaydan dersler alındığı da belirtildi.

Gazze’nin kuzeyinde rehinelerin hayatını kaybetmesinin ardından cenazeleri İsrail’e getirildi.

TIKLAYIN | İsrail ordusu: Gazze Şeridi’nde 3 esiri “yanlışlıkla” öldürdük

Tel Aviv'de protesto

Esirlerin yanlışlıkla öldürüldüğünün duyurulmasının ardından yüzlerce kişi Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde toplandı. 

Kalabalık, Hamas tarafından esir tutulduğu düşünülen 130'dan fazla kişinin fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşıdı. Eylemde, esirlerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuldu. 

Tel Aviv'de protesto

Yeni bir rehine anlaşması yok, endişeler artıyor

Sivil ve asker yaklaşık 240 rehine 7 Ekim'de Hamas tarafından ele geçirilmişti. Her ne kadar 1 Aralık'ta sona eren bir haftalık ateşkes sırasında 100'den fazla rehine serbest bırakılmış olsa da İsrail'in Gazze'de kara ve hava saldırılarını tırmandırması ve bazı kilit noktalarda yoğun şehir çatışmalarının yaşanması nedeniyle halen rehin tutulanlar için endişeler artıyor.

The Guardian, Mossad Başkanı David Barnea'nın yeni bir rehine serbest bırakma anlaşması için müzakereleri başlatmak üzere Katar'a gitmek istediğini ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer savaş kabinesi üyelerinin bu ziyareti engellediğini yazmıştı. 

TIKLAYIN | İddia: Netanyahu ve savaş kabinesi üyeleri, yeni bir rehine anlaşması için Katar'a gitmek isteyen Mossad Başkanı'nı engelledi

Rehine ailelerinin bu karar karşısında bir açıklama talep ettiği öğrenilmişti.  ileler yaptıkları açıklamada "müzakerelerdeki çıkmaza derhal son verilmesi" çağrısında bulunarak "kayıtsızlık ve durgunluk karşısında ne yapacaklarını bilemediklerini" ifade etmişti.