Dünya

İddia: Netanyahu ve savaş kabinesi üyeleri, yeni bir rehine anlaşması için Katar'a gitmek isteyen Mossad Başkanı'nı engelledi

Rehine aileleri bu karar karşısında bir açıklama talep etti

15 Aralık 2023 14:15

T24 Dış Haberler

İsrail savaş kabinesi, ülkenin dış istihbarat servisi başkanının yeni bir rehine serbest bırakma anlaşması için müzakereleri başlatmak amacıyla Katar'a yapmayı planladığı ziyareti engelledi.

The Guardian'ın aktardığına göre; Mossad Başkanı David Barnea, yeni bir rehine serbest bırakma anlaşması için müzakereleri başlatmak üzere Katar'a gitmek istedi. Ancak iddiaya göre; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer savaş kabinesi üyeleri bu ziyareti engelledi.

Rehine aileleri bu karar karşısında bir açıklama talep etti. Aileler yaptıkları açıklamada "müzakerelerdeki çıkmaza derhal son verilmesi" çağrısında bulunarak "kayıtsızlık ve durgunluk karşısında ne yapacaklarını bilemediklerini" ifade etti. 

Hamas'ın elinde hâlâ 138 kadar rehine olduğu düşünülüyor. Öte yandan İsrail bu hafta başında 19 rehinenin öldürüldüğünü açıkladı. Bazılarının 7 Ekim'de öldürüldüğü ve cesetlerinin Gazze'ye götürüldüğü, bazılarının ise esir tutuldukları sırada kıyı şeridinde öldürüldüğü belirtildi.

Sivil ve asker yaklaşık 240 rehine 7 Ekim'de Hamas tarafından ele geçirilmişti. Her ne kadar 1 Aralık'ta sona eren bir haftalık ateşkes sırasında 100'den fazla rehine serbest bırakılmış olsa da İsrail'in Gazze'de kara ve hava saldırılarını tırmandırması ve bazı kilit noktalarda yoğun şehir çatışmalarının yaşanması nedeniyle halen rehin tutulanlar için endişeler artıyor.

Katar'a ait Al-Araby Al-Jadeed'de yer alan bir habere göre Hamas'ın siyasi büro üyesi Basem Naim, grubunun çatışmalar devam ettiği sürece müzakere yapılamayacağı yönündeki görüşünü yineledi.