Dünya

İsrail-Hamas arasındaki ateşkesin süresi doldu; İsrail ordusu, Gazze'ye saldırıların tekrar başladığını duyurdu

İsrail, bu sabah hava savun sistemlerinin bir roket düşürdüğünü söylemişti

01 Aralık 2023 08:00

T24 Dış Haberler

Gazze'de İsrail ve Hamas arasındaki geçici ateşkesin süresi TSİ 8.00 itibariyle resmen doldu. İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'a yönelik saldırılarının tekrar başladığını duyurdu. 

Taraflar arasındaki ateşkes son olarak çarşamba akşamı, sürenin dolmasına saatler kala uzatılmıştı. Wall Street Journal'a konuşan yetkililer, ateşkesin perşembe akşamı tekrar uzatıldığını iddia etse de iki taraf da bunu doğrulayan bir açıklama yapmadı. 24 Kasım'da başlayan ve toplamda iki kez uzatılan geçici ateşkes süresince taraflar arasındaki anlaşma kapsamında onlarca İsrailli rehine ve yüzlerce Filistinli tutuklu takas edildi ve Gazze Şeridi'ne yardım girmesi kolaylaştırıldı. 

Cuma sabahı ateşkesin dolmasına saatler kala İsrail, Demir Kubbe hava savunma sisteminin Gazze'den atılan bir roketi düşürdüğünü bildirdi. 

İsrail medyası, 24 Kasım'dan bu yana bölgede ilk kez hava saldırısı sirenlerinin çaldığını bildirdi. 

İsrail ordusu, "Hamas ateşkesi ihlal etti ve İsrail topraklarına doğru atış yaptı" dedikten sonra cuma günü Filistinli militan grupla çatışmaların tekrar başladığını açıkladı. 

Ordu, ateşkesin bitmesine dakikalar kala Gazze yakınlarında tekrar alarm çalmaya başladığını ifade etti. 

Hamas, roketin kendileri tarafından atıldığına dair bir açıklamada bulunmadı.

Hamas'a yakın olduğu belirtilen Shebab haber ajansı da ateşkes süresinin dolmasından önce Gazze Şeridi'nin kuzeyinde patlama ve dron sesleri duyulduğunu aktardı.

Reuters'ın aktardığına göre ateşkes dolmadan önce Hamas ve İslami Cihad, çatışmaların tekrar başlama ihtimaline karşı savaşçılarını hazır hale getirmişti. 

Perşembe akşamı İsrail ile Hamas arasında 7. esir takası yapıldı. Hamas, 8 İsrailli rehineyi Kızılhaç'a teslim etti. İsrail de hapishanelerinde tutuklu 30 Filistinliyi serbest bıraktı. Bugün sona eren anlaşma kapsamında Gazze Şeridi'nden 105 rehine, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli tutuklu salıverildi.

Perşembe gecesi gerçekleşen takasın ardından arabulucular Katar ve Mısır, ateşkesin uzatılması için diplomasi trafiğini yoğunlaştırmıştı. Ancak girişimler şu an itibariyle bir sonuç vermedi. 

İsrail, daha önce anlaşmaya ek olarak serbest bırakılan her 10 rehine karşılığında ateşkesi bir gün uzatacağını söylemişti. 

Anlaşma kapsamında iki taraf da kadın ve çocuk rehineleri serbest bırakıyordu. Hamas'ın elindeki kadın ve çocuk rehine sayısı azaldığından, potansiyel bir yeni anlaşma erkekleri de kapsayabilir.

Gazze Sağlık Bakanlığı: 32 kişi öldü

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bu sabah itibariyle tekrar başlattığı saldırılarında ölü sayısının 32'ye yükseldiğinin bildirdi. 

Reuters, ateşkesin bitmesinden dakikalar sonra İsrail jetlerinin Gazze'ye ateş etmeye başladığını söylemişti.