Dünya

İsrail halkı, 4 yılda 5. genel seçim için sandık başında: Netanyahu, elinden alınan koltuğa geri dönecek mi?

Anketler, sonuçların bıçak sırtı olacağını gösteriyor

01 Kasım 2022 08:12

T24 Dış Haberler

İsrail halkı bugün 4 yıl içinde yapılan 5. genel seçim için bugün sandıklara giderken, son anketler sonuçların bıçak sırtı olacağını gösteriyor.

İsrailli siyasetçiler pazartesi günü halka seçimden önce son kez seslenirken, anketler ne eski Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki muhafazakar sağ blokun, ne de onun karşısında sol blokun hükümet kurabilecek sandalye sayısına ulaşabileceğini öngörüyor. 

İsrail kamu yayıncısı Kan ile Kanal 12 ve Kanal 13 tarafından yapılan anketler, Netanyahu'nun blokunun önde olduğunu ve 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset'te 60 sandalye kazanacağını gösteriyor. Bu, Knesset'te çoğunluk sahibi olmak için gereken sayıdan bir sandalye az. Netanyahu'nun blokunda aşırı sağcıların yanı sıra iki tane de 'ultra ortodoks' parti bulunuyor. 

Anketlere göre mevcut Başbakan Yair Lapid'in liderliğindeki Netanyahu karşıtı sol blok ise 56 sandalyede kalacak. Arap hakları yanlısı birliğin ise 4 sandalye kazanacağı öngörülüyor. Bu ittifak desteğini Lapid liderliğindeki bloka verebilir. 

Eğer anketler haklı çıkarsa, İsrail'de 4 yıldır devam eden siyasi açmaz devam edecek ve yüksek ihtimalle 2023'ün bahar aylarında tekrar seçime gidilecek. Ancak eğer sağ blok son haftalarda yaptığı gibi oylarını yavaşça artırmaya devam eder ve Filistin asıllı seçmenin sandığa gitme oranı düşük seviyede kalırsa Netanyahu 61. sandalyeyi alarak hükümet kuracak çoğunluğa ulaşabilir.

Son anketler, Arap toplumunun seçime katılımının yüzde 50 civarında kalacağını gösteriyor. Bu, Arap Ortak Listesi'nin Knesset'e girebilmesi için gereken 4 koltuk barajını geçememesine sebep olabilir. 

The Guardian, böyle bir senaryoda İsrail tarihinin en "aşırı görüşlü" hükümetinin görev yapmaya başlayacağını ifade etti. Netanyahu'nun potansiyel koalisyon partnerleri arasında bulunan Dinci Siyonist Parti Genel Başkanı Bezalel Smotrich ve aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir,  yargının bağımsızlığını kaldıracak uygulamaları savunmuştu. Bu, Netanyahu'ya yönelik yozlaşma suçlamalarının düşmesini sağlayabilir.

Sağ blokun kazanması durumunda kabinede yer almasına kesin gözüyle bakılan Ben-Gvir aynı zamanda "sadık olmayan vatandaşların" sınır dışı edilmesi gerektiğini savunmuş ve İsrail pasaportu olan "düşman" Arapların ülkeden ayrılmasını teşvik eden bir bakanlık kurulması çağrısında bulunmuştu.