Dünya

İsrail, Gazze'yi bombaladı; diplomatik görüşmeler hızlandı: UAD'ın Refah kararı sonrası neler yaşandı?

İsrail kara birlikleri Mayıs ayı başında küresel muhalefete meydan okuyarak Refah'a girmeye başlamıştı

25 Mayıs 2024 10:01

T24 Dış Haberler

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'e Refah'taki askerî operasyonlarını durdurma emri vermesinin hemen ardından İsrail ordusu Refah da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ni bombaladı. Öte yandan Batı'nın ateşkes ve Gazze'deki insanî durum konusundaki girişimleri hızlandı. 

Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ile yaptığı ortak açıklamada, UAD kararını eleştirerek "İsrail Refah bölgesinde Filistinli sivil nüfusun tamamen ya da kısmen yok olmasına neden olabilecek yaşam koşulları yaratacak askeri operasyonlar gerçekleştirmemiştir ve gerçekleştirmeyecektir" dedi.

Filistinli militan grup Hamas ise UAD'nin Refah'la ilgili kararını memnuniyetle karşılarken, savaştan zarar gören Gazze'nin geri kalanının kararın dışında bırakılmasını eleştirdi.

UAD kararından saatler sonra İsrail Cumartesi günü erken saatlerde Gazze Şeridi'ne saldırılar düzenlerken, İsrail ordusu ile Hamas'ın silahlı kanadı arasındaki çatışmalar da devam etti.

Filistinli tanıklar ve AFP ekipleri İsrail'in Refah ve merkez şehir Deyr el-Belah'ta saldırılar düzenlediğini bildirdi.

UAD, merakla beklenen kararında İsrail'in "Refah vilayetindeki askeri saldırılarını ve Gazze'deki Filistinli grubun fiziksel olarak tamamen ya da kısmen yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına neden olabilecek diğer eylemlerini derhal durdurması" gerektiğini söylemişti. 

İsrail'in Refah sınır kapısını insani yardım için açmasını isteyen kararda ayrıca Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehinelerin "derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması" çağrısında bulunulmuştu. 

Mahkeme kararı, bir tarafta CIA başkanı ve İsrailli temsilciler, diğer tarafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve dört Arap ülkesinin dışişleri bakanları arasında Paris'te Gazze çatışmasıyla ilgili ayrı ayrı yapılacak toplantıların öncesinde geldi. Konuya yakın Batılı bir kaynak, CIA Başkanı Bill Burns'ün müzakereleri yeniden başlatmak amacıyla Paris'te İsrailli temsilcilerle bir araya gelmesinin beklendiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cuma günü Katar başbakanı ile Suudi, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlarını "ateşkes için baskı yapmak üzere" kabul etti. Beş ülkenin "iki devletli çözümün etkin bir şekilde uygulanması" konusunu ele aldığı belirtildi.

Washington da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın de İsrail Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz ile ateşkesin sağlanması ve Refah sınır kapısının bir an önce açılması için yeni çabalar hakkında görüştüğünü söyledi.

İsrail kara birlikleri Mayıs ayı başında küresel muhalefete meydan okuyarak Refah'a girmeye başlamıştı. 

Öte yandan Beyaz Saray, dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin ABD'li mevkidaşı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Birlemiş Milletler yardımlarının Gazze'nin güneyindeki diğer giriş noktası olan İsrail'den Kerem Şalom sınır kapısından geçmesine izin vermeyi kabul ettiğini açıkladı.