Dünya

İsrail Dışişleri Bakanı: Erdoğan görevde olduğu sürece İsrail Büyükelçisi Türkiye'ye dönmeyecek

28 Aralık 2023 14:35

T24 Dış Haberler

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı görevinde olduğu sürece Tel Aviv'in Türkiye'ye Büyükelçisi'ni geri göndermeyeceğini söyledi. 

İsrail kamu radyosu Reshet Bet'e konuşan Cohen, "Erdoğan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı sürece İsrail Büyükelçisi geri dönmeyecek" dedi. 

Erdoğan'a "nankör" diyen Cohen, "Şubat ayında Türkiye'ye yardım sağladık. Oraya sahra hastanesi bile açtık" ifadelerini kullandı. 

Cohen, "Erdoğan'ın sorumsuz davranışlarını görüyoruz. Kendini Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un 'Yeni Naziler' olarak nitelediği Hamas'ın yanında konumlandırıyor. Türkiye'deki İsrail Büyükelçisi'ni çağırma kararımın doğru olduğu görüldü" diye konuştu.

İsrail, ekim ayında başka Orta Doğu ülkeleriyle birlikte Türkiye'deki tüm diplomatlarını geri çağırmıştı. T24'e konuşan konuya yakın kaynaklar, kararın siyasi gerekçelerle değil, diplomatların güvenliğini sağlamak için alındığını belirtmişti. 

Erdoğan, 100. Yıl TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde "Gözlerimizin önünde insanlığa ait tüm değerler kurşuna dizildi. Stadyumlarda İsrail'in Nazi kamplarını izledik değil mi? Bu nasıl bir iştir? Hitler'den garip garip bahsederlerdi. Sizin Hitler'den ne farkınız var ya. Bunlar bize Hitler'i de aratacak. Netanyahu'nun yaptıklarının Hitler'den geri kalır yanı var mı? Hitler bunun kadar zengin değildi, bu Hitler'e göre daha zengin" demişti. 

Netanyahu yanıt olarak, "Kürtlere soykırım uygulayan ve muhalif gazetecileri hapse atma konusunda rekoru elinde tutan Erdoğan, ahlak dersi verecek son kişidir" dedi.