Dünya

İsrail Dışişleri Bakanı, Guterres ile görüşmesini iptal etti, İsrail daimi temsilcisi Erdan; Guterres'in istifasını istedi

24 Ekim 2023 19:27

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesini iptal ettiğini duyurarak "7 Ekim'den sonra dengeli bir yaklaşıma yer kalmadığını ve Hamas'ın yeryüzünden silinmesi gerektiğini" söyledi. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise Guterres'in acilen istifa etmesini istedi.

Cohen, X hesabından yaptığı paylaşımda, "BM Genel Sekreteri ile görüşmeyeceğim. 7 Ekim'den sonra dengeli yaklaşım diye bir şey yok. Hamas yeryüzünden silinmeli" ifadelerini kullandı. 

BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumundaki konuşmasında Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıları kınayarak, sözlerini şu şekilde sürdürmüştü:

"Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı."

Guterres, Hamas'ın İsraillilere yönelik saldırılarının "Filistin halkını toplu cezalandırmayı meşru kılamayacağını" vurgulayarak, "Savaşların bile kuralları vardır" demişti. (AA) 

TIKLAYIN | BM Genel sekreteri Guterres: Filistin halkı, 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor

"Guterres acilen istifa etmeli"

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise Guterres'in "BM'ye başkanlık etmeye uygun olmadığını" savundu.

Guterres'in acilen istifa etmesini isteyen Erdan, Genel Sekreter'in açıklamalarının "terör ve cinayete" anlayış gösterme niteliğinde olduğunu iddia etti.