Dünya

İsrail'den BM'ye çağrı: Lübnan ve Hamas'ı kınayın

07 Nisan 2023 17:11

İsrail, Gazze ve Lübnan'dan İsrail'e 'roket saldırısı' düzenlenmesi sebebiyle Lübnan ve Hamas'ın kınanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) başvurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e İsrail'e yönelik 'saldırılar' nedeniyle Hamas ve Lübnan'ın kınanması için mektup gönderdiğini duyurdu. Cohen mektubunda, "Uluslararası toplum Lübnan ve Gazze'den yapılan saldırıları, Hamas ve diğer terör örgütlerinin vahşi kışkırtmalarını kınamalı. Egemen bir devlet olarak İsrail'in kendisini ve halkını savunma hakkını tanımalı" dedi.

Hamas sorumlu tutuldu

Mektupta, İsrail büyükelçiliklerinin ülkeye yönelik saldırıların uluslararası çapta kınanması için çalıştığı vurgulandı. İsrail'e yönelik saldırıların 1701 sayılı BMGK kararını ihlal ettiği öne sürülen mektupta, Gazze ve Lübnan'dan roket atılmasından ve Kudüs'te meydana gelen olaylardan Hamas sorumlu tutuldu.

Lübnan da İsrail'in ülkenin güneyine yönelik saldırılarını BMGK'ye taşıyacağını duyurmuş, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, BM'deki Lübnan Temsilciliği'ne, BMGK'ye resmi şikayette bulunması yönünde talimat vermişti.

Dışişleri Bakanlığı, 34 roket fırlatıldığını açıklamıştı

İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara ses bombası, kauçuk kaplı mermi ve coplarla orantısız güç kullanarak iki gece üst üste müdahale etmesi işgal altındaki Doğu Kudüs'te olayların çıkmasına sebep olmuştu.

İsrail ordusu, Lübnan’dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket atıldığını ve ülkenin kuzey bölgelerinde uyarı sirenlerinin devreye girdiğini bildirmişti. Dışişleri Bakanlığı, saldırıda 34 roket fırlatıldığını duyurmuştu. İsrail ordusu, akşam saatlerinde de Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine üç havan mermisi atıldığını açıklamıştı.

Acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, saldırılarda şarapnel isabet eden bir İsraillinin hafif, bir kişinin de sığınağa kaçarken yaralandığı bilgisini paylaşmıştı.

İsrail, roket saldırılarının, Hamas'ın Lübnan’da konuşlu unsurları tarafından düzenlendiğini duyurmuş ve Hamas’ı sorumlu tutmuştu.İsrail, akşam saatlerinde Gazze'ye saldırı başlattığını açıklamış, buna karşılık Gazze'den İsrail yönüne roketler fırlatılmıştı.(AA)

TIKLAYIN I "2006'dan beri en büyük salvonun" ardından İsrail jetleri, Gazze ve Lübnan'ı vurdu