Dünya

İsrail'de oylar sayılıyor | Netanyahu 5. kez başbakan 'olacak'

Oyların %97'si sayıldı

10 Nisan 2019 13:18

T24 Dış haberler

İsrail'de yapılan erken genel seçimlerde oyların yüzde 97'si sayıldı. Şu ana kadar sayılan oylara göre mevcut başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud ile eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın liderliğini yaptığı Mavi- Beyaz Parti'nin İsrail Parlamentosu Knesset'te eşit sayıda (35) koltuk kazanacağı tahmin ediliyor. Likud Partisi yaklaşık 10 bin oy gibi küçük bir farkla popüler oylamada önde gözüküyor, ancak bu fark Netanyahu'nun partisine rakibinden daha fazla koltuk kazandırmaya yeterli değil.

Knesset'te 120 koltuk bulunuyor. Bir partinin hükümet kurmak ve başbakan belirlemek için 61 koltuğa sahip olması gerekiyor. Likud da Mavi- Beyaz parti de tek başına hükümet olmak için yeterli sayıda oy toplayamadı, dolayısıyla partiler bir koalisyon yarışına girecekler. Resmi olmayan sonuçlara göre Knesset'te 11 parti bulunacak. Hangi partinin hükümeti kuracağını belirlemede bu az koltuklu partiler çok kritik bir rol oynayacak. 

The Guardian'ın aktardığına göre Netanyahu 5. defa başbakan olup, görevi en uzun süre yapan isim olmaya yakın gözüküyor. Bunun nedeni ise Knesset'e giren partilerin Likud ile aşırı sağcı, muhafazakar ve milliyetçi bir koalisyon kurmaya daha yatkın olması. Mavi -Beyaz Parti'nin parlamentoda daha az potansiyel partneri var gibi gözüküyor.

Netanyahu'nun kendisine yöneltilen üç farklı yozlaşma suçlamasına rağmen seçimlerden birinci çıkması da dikkati çekti. Netanyahu önümüzdeki haftalarda ön duruşmaya çıkacak. The Guardian'ın haberine göre Netanyahu'nun seçilmesi Filistin'in işgalinin durdurulması umutlarına da son verecek.

İsrail'de seçim gecesinin en dikkat çeken olaylarından biri ise Netanyahu'nun da Gantz'ın da zafer konuşması yapması oldu. İki tarafta yaptıkları konuşmalarda zafer ilan ederken Netanyahu  sağ blok ile birleşip "hızlıca hükümeti kuracağını" söyledi.

Seçimlerden önce Netanyahu'ya ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen destek ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "yardım görünümlü desteği" dünya kamuoyunun gözünden kaçmamıştı. Trump, seçimden kısa süre önce İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki "egemenliğini" tanımış,  Rus askerleri ise 37 yıldır kayıp olan bir İsrail askerinin cesedinin bulunmasına yardımcı olmuştu. Netanyahu, bu askerin bulunması sürecindeki yardımlar için Putin'e bizzat Moskova'da teşekkür etmişti. Netanyahu ayrıca seçim posterlerinde Trump ile resimlerini kullanmıştı.