Dünya

İsrail'de "ertesi gün" tartışması; İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, hükûmetten çekilecek

Gantz, Netanyahu'nun Gazze'nin savaş sonrası yönetimi için bir plan sunmaması halinde İsrail koalisyon hükûmetinden ayrılacağını açıklamıştı

30 Mayıs 2024 12:05

T24 Dış Haberler

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın birkaç gün için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hükûmetinden çekileceği bildirildi. İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, savaşın yıl sonuna kadar sürebileceğini açıklamış; ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da İsrail'in bir "ertesi gün planına" ihtiyaç duyduğuna işaret etmişti. 

İsrail'de yayın yapan Kanal 12, İsrail savaş kabinesi üyesi Gantz'ın birkaç gün içinde hükûmetten çekileceğini yazdı. Bu ayın başlarında Benny Gantz, Netanyahu'nun Gazze'nin savaş sonrası yönetimi için bir plan sunmaması halinde İsrail koalisyon hükûmetinden ayrılacağını açıklamıştı. 

İsrail, savaşın sürebileceğini açıklamıştı

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşı yıl sonuna kadar sürdürebileceğini belirtmişti. 

Kan radyosuna bir mülakat veren Hanegbi "Başarımızı pekiştirmek ve Hamas'ın gücünü ve askeri kabiliyetlerini yok etmek olarak tanımladığımız hedefe ulaşmak için yedi ay daha savaşmamız gerekebilir" demişti. 

Hanegbi "Ordu hedeflerine ulaşıyor ancak kabineye planını sunduğu ilk günlerden beri savaşın uzun süreceğini ifade etti" diye konuşmuştu. "2024'ü bir savaş yılı olarak tanımladılar" diyen Hanegbi'nin sözleri Gazze'nin geleceği ve İsrail'in burada nasıl bir rol oynayacağı konusunda soru işareti yaratmıştı. 

Blinken: Savaş sonrası plana ihtiyaç var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Moldova'nın başkenti Kişinev'i ziyareti esnasında yaptığı açıklamada İsrail'e savaş sonrasına dair bir plan sunması çağrısında bulundu. 

Blinken, "Ertesi gün için bir planın olmadığı durumda ertesi gün de olmaz. Olabildiğince çabuk bir biçimde varmamız gereken yer burası" diye konuşan Blinken, "Eğer bu olmazsa, Hamas iktidarını sürdürecek, ki bu da kabul edilemez. Veya eğer (plan) olmazsa, kaos, kanunsuzluk ve iktidar boşluğu yaşanacak" dedi.