Dünya

İsrail Cumhurbaşkanı: Tüm dünya, Netanyahu'nun koalisyon partneri konusunda endişeli

Ben-Gvir, geçmişte ırkçı söylemlerden suçlu bulunmuştu

Itamar Ben-Gvir

10 Kasım 2022 07:34

T24 Dış Haberler

İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog, Binyamin Netanyahu'nun ülkede kuracağı yeni koalisyonda yer alması beklenen Itamar Ben-Gvir'in görüşlerinin "tüm dünyayı endişelendirdiğini" söyledi.

The Guardian'ın aktardığına göre Herzog'un Ben-Gvir hakkındaki yorumları, yeni hükümet konusunda bir partiyle görüşmeler yaparken kapalı olduğunu düşündüğü bir mikrofon açık kalınca duyuldu.

Görüşmenin sonunda Herzog, Ben-Gvir'e işaret ederek "Öyle bir koalisyon partneri var ki tüm dünya bundan endişe duyuyor. Bu yayınlanması için değil. Sorun istemiyorum" dedi.

Mescid-i Aksa'nın bulunduğu bölge hakkında da konuşan Herzog, "Tapınak Tepesi'nde problemler yaşanacak. Bu çok önemli bir konu" ifadelerini kullandı. 

Ben-Gvir, 2007 yılında Araplara yönelik ırkçı söylemler ve İsrail ile ABD'nin terör organizasyonu olarak nitelendirdiği bir grubu desteklemekten suçlu bulunmuştu. 

Mikrofonun açık kalmasının ardından Cumhurbaşkanı'nın ifadeleri İsrail basınında geniş yer bulunca Cumhurbaşkanlığı bir açıklama yaparak Herzog'un endişeleri konusunda Ben-Gvir'le bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi. 

Yerel basına göre Ben-Gvir, daha önce Herzog'la birçok "faydalı görüşme" yaptığını ve partisinin duruşunu açıklamayı planladığını ifade etti.

Ben-Gvir'in Polis Bakanı olmayı istediğinin konuşulması, Filistin'de ve İsrail'in komşularında endişe yarattı

Geçen hafta İsrail'de yapılan seçimlerde Netanyahu ve aşırı sağcı müttefikleri 120 sandalyeli Knesset'in 64 sandalyesini kazandı. Ben-Gvir'in Dini Siyonizm Partisi, Knesset'teki varlığını iki katına çıkararak 14 sandalye sahibi oldu.