Dünya

İsrail, cumartesi günü de Gazze'yi vurmaya devam etti

Bölgede saldırılar sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye çıktığı belirtildi

06 Ağustos 2022 15:23

T24 Dış Haberler

İsrail, cumartesi günü de Gazze Şeridi'nin vurmaya devam etti. 

İsrail savaş uçakları cuma akşamı "Şafak Vakti" isimli bir operasyon başlatarak Gazze'ye onlarca füze atmıştı. Operasyonda "İsrail'de füzeli saldırı düzenlemeyi planlayan Filistinli grupların hedef alındığını" iddia edildi. Filistin sağlık yetkilileri, Filistin İslami Cihat Örgütü'nün üst düzey Komutanı Tayseer Jabari'yi öldüren Gazze'nin kuzeyine atılan birinci grup füzelerde en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini ve 55 kişinin yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybedenlerin arasında 5 yaşında bir çocuk olduğu bildirildi.

The Guardian, İsrail'in cumartesi günü saldırılarının kapsamını artırdığını ifade etti. Filistinli yetkililer cumartesi günü ölü sayısının 12'ye yükseldiğini açıklarken; yaralı sayısının da 80 civarı olduğunu bildirdi. The Guardian'ın Kudüs muhabiri Bethan McKernan, cumatesi günü bölgede çatışmaların duyulduğunu bildirdi. 

İsrail'in saldırılarının, "İsrail'e saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen" Filistin İslami Cihat Örgütü'nü hedef aldığı belirtiliyor. Filistin İslami Cihat Örgütü'nün Hamas'la bağlantıları olsa da zaman zaman bağımsız eylemlerde bulunduğu biliniyor. 

Filistin İslami Cihat Örgütü'nün cuma akşamı atılan füzeleri bir "savaş ilanı" olarak nitelendirdikten sonra İsrail'in güneyine en az 100 füze attığı belirtildi. Uluslararası basına göre füzelerin çoğunu İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe engellerken; 13 kişi ufak yaralanmalarla hastaneye götürüldü. Hamas da Filistin İslami Cihat Örgütü'ne destek vererek saldırılara karşılık verileceğini söyledi. 

Geçmişte İsrail ve Filistin arasında arabuluculuk rolünü üstlenen Mısır, İsrail'in kendilerini "Şafak Vakti"nin daha küçük çaplı bir operasyon olacağı konusunda bilgilendirdiğini ancak henüz müzakere için temas kurulmadığını bildirdi. 

İsrail, bu hafta içinde İslami Cihat Örgütü'nün Batı Şeria 'komutanı' Bassam al-Saadi'nin yakalanmasının ardından saldırı beklemiş; Gazze yakınındaki bazı bölgeleri boşaltmıştı.