Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu, ülkeyi karıştıran yargı reformundan taviz verecek

01 Temmuz 2023 08:30

T24 Dış Haberler

İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu, halkın bir bölümünü sokağa döken yargı reformunun en tartışmalı elementlerinden birinden vazgeçti. Karar, Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon partnerlerini kızdırdı. 

ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Wall Street Journal'a konuşan Netanyahu, "Geri çevirme maddesi: Bu parlamento Knesset'e salt çoğunlukla Yüksek Mahkeme kararlarını geri çevirme imkanı verecekti. Dedim ki bunu atın. Atıldı" ifadelerini kullandı. 

Netanyahu, siyasetçilere yargıç atamalarında daha çok kontrol verecek bir maddenin de revize edileceğini söyledi. Halkın nabzını tuttuğunu söyleyen ve reformun yürürlüğe gireceğini düşündüğünü söyleyen Netanyahu, rakipleriyle ortada buluşmaya niyetli olduğunu ifade etti.

Netanyahu'nun aralık ayında Başbakanlığa dönmesinin ardından aşırı sağcı koalisyonundaki partiler kapsamlı bir yargı reformu sundu. Reform, çoğunlukla Yüksek Mahkeme'nin ülkedeki nüfuzunu kısıtlamaya çalışıyor. İsrail sağı, uzun süredir Yüksek Mahkeme'nin taraflı ve fazla kuvvetli olduğunu savunuyor. 

Netanyahu, reform paketi görüşmelerinin ülke tarihinin en büyük protesto hareketine sebep olmasının ardından yasa tasarısını askıya aldı. 

Netanyahu'nun açıklamalarından rahatsız olan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir, geri adım atmanın sivil itaatsizliğe karşı "teslim olmak" olacağını söyledi ve "İsrail kaybeder, şiddet kazanır" diye konuştu.