Dünya

"İsrail ana muhalefet lideri Lapid, ABD'ye gidecek; Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray yetkilileriyle görüşecek" iddiası

Lapid'in ziyaretinin Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Saray ve Kongre üyeleriyle görüşmeleri içereceği iddia ediliyor

30 Ağustos 2023 09:47

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek için bekleyişi sürerken İsrail'deki bazı haber kaynaklarına göre ülkenin ana muhalefet lideri Yair Lapid'in Kongre üyeleri ve üst düzey Biden yönetimi yetkilileriyle görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta Washington'a gideceği iddia edildi.

Jewish News Syndicate'in haberine göre; Lapid'in ziyareti Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Saray ve Kongre üyeleriyle görüşmeleri içerecek.

TIKLAYIN | İsrail ana muhalefet lideri, Libya Dışişleri Bakanı ile görüşmenin sızdırılmasına tepki gösterdi: "Ulusal bir rezalet"

Axios ve Walla News muhabiri Barak Ravid de ABD'li bir yetkiliye dayanarak Lapid'in Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşeceğini bildirdi. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Middle East Eye'a yaptığı açıklamada bakanlığın "şu anda açıklayacağı bir toplantı olmadığını" söyledi. 

Biden ile Netanyahu arasındaki ilişki geriliyor mu?

Biden ve Netanyahu arasındaki bağlar, İsrail başbakanının Biden'ın Demokrat Partisi'ndeki pek çok milletvekilinin hoşuna gitmeyen tartışmalı yargı revizyonu nedeniyle bir miktar gerildi. Lapid tartışmalı yargı revizyonuna şiddetle karşı çıktı.

Netanyahu'nun tartışmalı yargı reformu nedeniyle Biden ile ilişkileri gerildi. Lapid ise bu yargı reformuna karşı çıkıyor. Netanyahu'ya yönelen kitlesel protestolar sürerken Biden da İsrail hükümetini daha yüksek sesle eleştirmeye başladı. 

Biden, Temmuz ayında CNN'e verdiği bir röportajda Netanyahu'nun kabinesini İsrail başbakanlarıyla çalışmaya başladığından beri gördüğü "en aşırıcı" kabine olarak nitelendirmiş ve Netanyahu hükümetinin bazı üyelerinin işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere karşı artan şiddetin bir parçası olduğunu söylemişti. 

Netanyahu koalisyonunun daha aşırı sağcı iki üyesi Itamar Ben Gvir ve Bezalel Smotrich şu ana kadar Biden yönetimi tarafından görmezden gelindi.

TIKLAYIN | İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı ile dünyaca ünlü model Bella Hadid arasında 'Filistin' tartışması

Ancak İsrail, ABD'nin Orta Doğu'daki en yakın müttefiki ve adli revizyon konusundaki farklılıklara rağmen iki ülke arasındaki güvenlik ve savunma bağları etkilenmedi. Yaz aylarında İsrail'in Cenin mülteci kampına düzenlediği ve ABD'nin sessiz bir tepkiyle karşıladığı kanlı baskında da bu durum gözler önüne serilmişti.

Lapid, tarihin en aşırı sağcı hükümeti olarak görülen mevcut İsrail hükümetini eleştirirken, İsrail'in Cenin mülteci kampına düzenlediği operasyonu destekledi. Operasyon, Birleşmiş Milletler tarafından kınanmıştı.

Netanyahu-Biden görüşmesi

Biden, Temmuz ayında Netanyahu'yu görüşmeye davet etti ve bu ayın başlarında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby iki liderin sonbaharda "ABD'de bir yerde" bir araya geleceğini söyledi. Ancak bu görüşmenin Beyaz Saray'da mı yoksa Netanyahu'nun da katılacağı Eylül ayında New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gibi ayrı bir etkinlikte mi gerçekleşeceği henüz belirsiz.

Görüşme, Batı Şeria'da ölümcül yerleşimci saldırılarının ve ordunun Filistinlilere yönelik baskınlarının arttığı bir dönemde gerçekleşecek.