Dünya

İsrail: ABD, vatandaşlarımızın ülkeye vizesiz girişini sağlayacak olan Vize Muafiyet Programı'na kabul edildiğimizi açıklayacak

Muafiyetin sağlanması halinde bu durum, yargı reformu ve Filistinlilere yönelik politikaları nedeniyle Washington ile ilişkileri gergin olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için bir kazanım olacak

28 Eylül 2023 14:00

T24 Dış Haberler

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin bu hafta İsrail vatandaşlarının Kasım ayından itibaren ABD'ye vizesiz girişine izin verecek olan Vize Muafiyet Programına (VWP) kabul edileceğini açıklamasını beklediğini söyledi.

İsrail'in ABD'nin koşullarına uyduğunu göstermesi için son tarih 30 Eylül. Başarılı olması halinde bu durum, yargı reformu ve Filistinlilere yönelik politikaları nedeniyle Washington ile ilişkileri gergin olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için bir kazanım olacak. 

Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "İsrail'in Vize Muafiyet Programı'na katılması diplomatik bir başarıdır ve tüm İsrail vatandaşları için iyi bir haberdir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in adaylığı konusunda nihai bir karar verilmediğini söyledi. Sözcü, "İç Güvenlik Bakanı, Dışişleri Bakanı ile istişare halinde, önümüzdeki günlerde bir karar verecektir" dedi.

Washington, programa kabul edilmek için ülkelerin, sahip oldukları diğer pasaportlara bakılmaksızın tüm ABD yolcularına eşit muamele etmesini şart koşuyor. İsrail'in durumunda bu, Filistinli Amerikalılar için havaalanlarında ve işgal altındaki Filistin topraklarına girip çıkarken serbest geçiş anlamına geliyor.

İsrail, 20 Temmuz'dan bu yana devam eden bir pilot uygulamayla Filistinli Amerikalıların İsrail işgali altındaki Batı Şeria'ya giriş ve çıkışlarını gevşetti.

ABD'li bir yetkilinin tahminine göre Batı Şeria'da 45 bin ila 60 bin arasında Filistinli Amerikalı yaşıyor. İsrailli bir yetkili ise daha düşük rakamlar vererek dünya çapında 70 bin ila 90 bin Filistinli Amerikalı'dan 15 bin ila 20 bininin Batı Şeria'da ikamet ettiğini söyledi.

Şu anda VWP'de 40 ülke bulunuyor.