Dünya

İsrail, ABD'li Müslüman Kongre üyesi Rashida Tlaib'in giriş yasağını kaldırdı

Trump, İsrail'in izin vermesinin 'büyük bir zayıflık işareti' olacağını söylemişti

16 Ağustos 2019 13:40

İsrail hükümeti, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e gitmeyi planlayan Demokrat Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkeye giriş yasağında 24 saat sonra bir değişiklik yaptı. Filistinli Müslüman Kongre üyesi Tlaib'in büyükannesini ziyaret talebi İsrail İçişleri Bakanı tarafından kabul edildi. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Tlaib'in 'insani gerekçelerle' İsrail'e girmesine izin verileceği belirtilirken ""Cuma günü ABD Kongre Üyesi Rashida Tlaib'in 90 yaşındaki büyükannesine yapacağı insani ziyaret için girişini onaylamaya karar verilmiştir" denildi. 

Tlaib, İsrail'e gitmeyeceğini açıkladı

Tlaib ise İsrail'in yasağı kaldırmasına rağmen büyükannesini ziyaret etmeye gitmeyeceğini açıkladı. Twitter'dan açıklama yapan Kongre üyesi şunları söyledi: "Bu baskıcı koşullar altında büyükannemi ziyaret etmenin ırkçılıkla, adaletsizlikle mücadele gibi hayatta inandığım her şeye zıt düşeceğine karar verdim"

İsrail İçişleri Bakanlığı daha önce Boykot, Tecrit, ve Yaptırımlar Hareketi'ni destekleyen ve İsrail’in Filistin politikalarına dair sık sık eleştirilerde bulunan Tlaib ile Omar’ın ülkeye girişlerine dair yapılan açıklamada, "İsrail devletine zarar vermek isteyenlere ülkeye giriş izni verilmesi düşünülemez" demişti.
 
Daha önce Somali doğumlu Omar’a “Evine dönme çağrısı” da yapan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Kongre üyelerinin ziyaretine izin verilmesinin ‘büyük bir zayıflık işareti’ olacağını savunmuş ve "İsrail'den, tüm Yahudilerden nefret ediyorlar. Onların düşüncelerini değiştirecek hiçbir şey söylenemez ya da yapılamaz" demişti.