Dünya

İspanyol yazardan Gérard Depardieu'ya tecavüz suçlaması

Depardieu, 2021 yılında da Charlotte Arnould tarafından tecavüzle suçlanmıştı

20 Aralık 2023 11:10

T24 Dış Haberler

İspanyol gazeteci ve yazar Ruth Baza, aktör Gérard Depardieu'nun yaklaşık 30 yıl önce kendisine Paris'te tecavüz ettiğini söyleyerek suç duyurusunda bulundu. 

51 yaşındaki Baza, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı yaptığı açıklamada Depardieu'nun 12 Ekim 1995'te, kendisiyle Paris'te Cinemania dergisi için yaptığı söyleşi sırasında tecavüz ettiğini söyledi. 

Baza, geçen perşembe günü İspanya polisine şikayette bulunduğunu ifade etti. Suç duyurusu ilk olarak İspanya'nın La Vanguardia gazetesi tarafından haberleştirilmişti. 

1995'te 23 yaşında olan Baza, Depardieu'nun "hiçbir şekilde rızasını almadığını" ve olay sırasında kendisini "felç olmuş" hissettiğini söyledi. 

Baza, AFP'ye verdiği söyleşide yaşananı ilk olarak "cinsel saldırı" olarak nitelerken, muhabir kendisine "Tecavüze mi uğradınız?" diye sorduğunda "Evet" yanıtını verdi. Baza, daha sonra polisin de olayı tecavüz diye nitelediğini ifade etti. 

İspanya'da geçen sene geçirilen "rıza yasası" kapsamında tecavüzden tacize birçok suç, cinsel saldırı kapsamına giriyor; hepsinin farklı ağırlıkta cezaları bulunuyor. 

İspanya'da tecavüzden suçlu bulunan bir kişi, 15 yıla kadar hapis cezası alabiliyor. 

2021 yılında Depardieu, oyuncu Charlotte Arnould tarafından tecavüzle suçlanmıştı. Geçen sene Depardieu, iddiaların aslının bulunmadığını söyleyerek davanın düşürülmesini istemiş, ancak Paris mahkemesi kanıtların suçlamanın devam etmesi için ikna edici olduğunu söylemişti. 

Baza, nisan ayında haber sitesi Mediapart tarafından yayımlanan 13 kadının Depardieu'ya yönelik suçlamalarını okuyana kadar olayı "tamamen unuttuğunu" söyledi. Baza, makalenin hafızasını tetiklediğini ve kişisel notlarıyla hatırladıklarını birleştirerek saldırıyı hatırladığını ifade etti.