Spor
BBC Türkçe

İspanyol savcılar, Federasyon Başkanı Rubiales hakkında dava başvurusunu yaptı

09 Eylül 2023 00:22

İspanya'da bir savcı, Kadınlar Dünya Kupası finalinde futbolcu Jenni Hermoso'yu dudaklarından öpen Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales hakkında hazırladığı iddianameyi yüksek mahkemeye sundu. Futbolcu Hermoso da Salı günü Rubiales hakkında cinsel taciz şikayetiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

29 Ağustos’ta İspanyol savcılar, daha önce Rubiales hakkında cinsel saldırıda bulunmuş olabileceği şüphesiyle ön soruşturma başlatmıştı.

Kadın milli takımının orta oyuncusu Hermoso'yu kupa finali sonrasında yapılan törende dudaklarından öpmesi büyük bir tepki yaratan Rubiales FIFA tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı.

Hermoso, Salı günü “rızaya dayanmadığını" söylediği öpme konusunda cinsel taciz şikayetinde bulundu. Fakat savcı Marta Durantez Gil yüksek mahkemeye sunduğu dava dosyasına, "zor kullanma" suçlamasını da ekledi.

Rubiales ise öpüşmenin “karşılıklı” ve “rızaya dayalı” olduğunu savunmuştu. FIFA, hakkında disiplin soruşturması tamamlanana dek Rubiales’in yetkilerini askıya almıştı.

Şimdi 46 yaşındaki Rubiales hakkında resmen dava açılması ve getirilecek suçlamalar mahkemenin kararına bağlı olacak.

Savcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Hermoso'nun savcı Gil'e verdiği ifadede, Rubiales ve çevresindeki ekibin, olayın meşru ve kabul edilebilir olduğunu söylemeleri konusunda ailesine baskı yaptıklarını da söylediği aktarıldı.

"Savcılar Luis Rubiales'in sanık sıfatıyla, Jenni Hermoso'nun da mağdur sıfatıyla ifadelerinin alınması talebinde bulundu" diye eklendi.

Savcılık ayrıca olayın geçtiği Avustralya'daki yetkililerden de bilgi alınmasını istedi.

İspanyol Futbol Federasyonu bölge yöneticileri Rubialis'i geçen ay istifaya çağırdı ama o, kendisine karşı bir sosyal suikast tertiplendiğini söyleyerek istifa etmeyi reddetti.

Kupa töreninde Hermoso'yu öpmeden önce, İspanya'nın İngiltere karşısında aldığı 1-0'lık galibiyeti kutlarken de kasıklarını tutarak tezahürat yaptığı görülen Rubiales, dünya futbolunun yönetici organı FIFA tarafından 90 gün süreyle görevden uzaklaştırıldı. FIFA ayrıca Rubiales hakkında disiplin soruşturması da başlattı.

Skandal sürecinde 5 Eylül günü Dünya Kupası'nı kazanan takımın menajeri ve Rubiales'in yakın müttefiki olarak görülen Jorge Vila da görevden alındı.

Aralarında 23 Dünya Kupası şampiyonası oyuncusunun da bulunduğu 81 İspanyol sporcu, Rubiales görevde olduğu sürece bir daha takımda oynamayacaklarını açıkladı.

Bu ayın sonunda UEFA Uluslar Ligi elemelerinde oynayacak olan İspanya, 22 ve 26 Eylül tarihlerinde İsveç ve İsviçre ile karşılaşacak.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir