Dünya
Deutsche Welle

İspanya'dan Katalan lider için Avrupa genelinde tutuklama kararı

İspanya'da isyancılıkla suçlanan Katalan lider Puigdemont ve eski dört bakan, mahkemeye ifade vermeye gitmedikleri için haklarında Avrupa genelinde tutuklama kararı çıkarıldı.

02 Kasım 2017 23:02

İspanya Başsavcılığı, Madrid yönetimi tarafından görevden alınan Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont ve feshedilen Katalan hükümetinin dört üyesi hakkında Avrupa genelinde tutuklama kararı çıkarılmasını talep etti.

La Vanguardia gazetesinin haberine göre, mahkeme savcılığın talebi üzerine Belçika'daki Puigdemont ve eski dört bakan hakkında Avrupa çapında tutuklama kararı çıkardı.

Yüksek Mahkeme, "isyancılıkla” suçlanan Puigdemont ve eski Katalan hükümeti üyelerini 2 Kasım Perşembe günü için ifadeye çağırmıştı. Ancak Belçika'da bulunan Puigdemont ve diğer dört kabine üyesi mahkemeye ifade vermeye gitmedi.

İspanya Yüksek Mahkeme Başkanı Carlos Lesmes de ifadeye çağrılmasına rağmen mahkemeye gelmeyen bir kişi hakkında tutuklama kararının çıkarılmasının normal olduğunu söylemişti.

Belçika'ya gitmişlerdi

Puigdemont ve söz konusu dört bakan, Madrid merkezî hükümetinin Katalan parlamentosunu ve kabinesini feshetme kararının ardından Belçika’ya gitmişti.

Puigdemont’un avukatı Paul Bekaert, Puigdemont’un hâkim karşısına çıkmayacağını belirterek, “mesafeyi korumanın daha iyi olacağını” dile getirdi. Avukat, müvekkilinin İspanyol ve Belçikalı yetkililerle iş birliğine hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Mahkemeye çıkan Katalan ayrılıkçılar gözaltına tutulacak

Öte yandan, Madrid’de sorgu hâkiminin karşına çıkan Katalonya Özerk Bölgesi hükümetinin dokuz üyesinin, duruşmalar başlayana kadar gözaltında tutulmasına karar verildi. Mahkeme sadece eski bakanlardan Santi Vila’nın kefaletle serbest bırakılmasının önünü açık tuttu. 50 bin Euro kefalet ücreti belirlenen Vila, bağımsızlık kararının açıklanmasından birkaç hafta önce istifa etmişti.

Başsavcılık, Katalan Özerk Bölgesi eski Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve diğer yedi eski bakanın ise kefaletle serbest bırakılmasına karşı çıkmıştı. Mahkeme, başsavcılığın bu talebini yerinde buldu.

Katalonya’nın bağımsızlığını ilân eden Puigdemont ve diğer Katalan siyasetçiler, "ayrılıkçılık, kaynakların zimmete geçirilmesi ve görevi kötüye kullanmakla” suçlanıyorlar. İspanyol yasalarında bu suçlara sırasıyla 30, 15 ve 8 yıla varan hapis cezaları öngörülüyor.

Bağımsızlık referandumu

Katalonya Özerk Bölgesi'nde, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı sayılmasına rağmen 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenlenmişti. Bunun üzerine yaşanan gerilimin ardından Katalonya tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş, Madrid ise Anayasa’nın 155'inci maddesine dayanarak, Katalan parlamentosunu ve hükümetini feshetmişti.

dpa/Reuters,JD/CÖ

© Deutsche Welle Türkçe

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle