Dünya

İspanya parlamentosu, Katalan ayrılıkçılara af getiren yasayı onayladı; Sanchez, "Affetmek kızgınlıktan daha güçlüdür" dedi

Karar, Puigdemont'un yıllar süren sürgün hayatından sonra ülkesine dönmesinin önünü açtı

30 Mayıs 2024 13:33

T24 Dış Haberler

İspanya Parlamentosu, 2017'de başarısızlıkla sonuçlanan ayrılma girişimine katılan yüzlerce Katalan ayrılıkçıya yönelik yasal süreci sona erdirecek af yasasını onayladı.

İktidardaki sol koalisyon, iki Katalan partisi ve diğer küçük partiler tarafından desteklenen yasa; muhafazakâr Halk Partisi (PP) ve sağcı Vox'un karşı oy kullanmasına rağmen kabul edildi.

Tasarı 177 lehte oya karşılık 172 aleyhte oyla az bir farkla kabul edildi.

Yasanın Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından İspanyol mahkemeleri, 2011'den bu yana Katalonya'daki ayrılıkçı harekete katılan yüzlerce ismin yasal kayıtlarını iptal etmesi beklenen yasayı uygulamak için iki aylık bir süreye sahip olacak.

Katalan lider ülkesine geri dönebilir

Mart ayında İspanyol parlamentosunun alt kanadı, aralarında eski Katalan lideri Carles Puigdemont'un da bulunduğu 300'den fazla milliyetçiye af getiren yasa tasarısını onaylamıştı.

Karar, Puigdemont'un yıllar süren sürgün hayatından sonra ülkesine dönmesinin önünü açtı. 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 2018'de iktidara geldiğinden bu yana kuzeydoğu bölgesindeki gerilimi azaltmaya çalışıyor ve affın gerilimi azaltmanın anahtarı olduğunu savunuyor. 

Sanchez, yasanın geçmesinin ardından "Affetmek kızgınlıktan daha güçlüdür" dedi.