Dünya

İspanya'nın Tenerife adasındaki orman yangını yayılırken, binlerce kişi tahliye edildi

17 Ağustos 2023 16:11

T24 Dış Haberler

İtfaiye ekipleri, İspanya'nın Tenerife adasındaki dağlık bir milli parkta çıkan ve yetkililerin en az 3 bin 800 kişiyi tahliye etmesine yol açan bir orman yangınını kontrol altına almakta zorlandığı bildirildi.

Yangının çevresi, İspanya'nın en yüksek zirvesi olan Teide yanardağının yakınındaki kuru ormanlık alanda 31 kilometreye kadar genişledi ve bölgeye erişimi engelledi. Adanın çoğu duman bulutları ve külle kapladı. 

Yetkililerin yoğun duman nedeniyle insanlara evde kalmalarını söylediği La Esperanza köyünün sakini 37 yaşındaki Alba Gil, "Dışarı çıktığınızda boğulmaya başlıyorsunuz. Sanki boğazınıza bir şey takılmış gibi" dedi. 

Çarşamba günü çıkan yangın 2 bin 600 hektarlık (6 bin 425 dönüm) araziyi yaktığı doğrulandı. 

Bölge yetkilisi Fernando Clavijo düzenlediği basın toplantısında, "Gece çok zor geçti. Bu, Kanarya Adaları'nda son 40 yılda yaşadığımız en büyük yangın" dedi.

Bilim insanları, fosil yakıt kullanımının neden olduğu iklim değişikliğinin daha sık ve daha güçlü hava olaylarına yol açtığını söyledi.

Tenerife'deki acil servis başkanı Pedro Martinez, yangının kuzeye ve birkaç kamp alanının bulunduğu bir vadiye doğru yayıldığını açıkladı. 

Clavijo, bölgede bir hapishane ve bir göçmen kabul merkezinin de bulunduğunu söyledi.

Sivil koruma, El Rosario belediyesindeki bin 294 kişiyi ve La Orotava bölgelerinden bin 525 kişiyi evlerinden çıkardı ve toplam 3 bin 800 kişiye ulaşan tahliyelerin devam ettiği öğrenildi.

Yetkililer 17 uçak ve toplam 350 itfaiyeci ve askeri personel görevlendirirken, anakaradan ek su bombalama uçağı getirildi.

Turistlerin gözdesi Teide Dağı da dahil olmak üzere adadaki dağlara tüm erişim kapatıldı.

İspanyol havalimanı işletmecisi Aena, Tenerife'deki iki havalimanının normal şekilde çalıştığını söyledi.

Geçen hafta, Kanarya Adaları'ndaki bir sıcak hava dalgası birçok bölgeyi kurutarak orman yangını riskini artırdı. Bu yaz itfaiyeciler, Kanarya Adaları takımadalarının bir parçasını oluşturan Gran Canaria ve La Palma adalarında çıkan bir dizi orman yangınını söndürdü.