Dünya

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares: Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik imzası Madrid'de atılabilir

22 Haziran 2022 22:31

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, NATO'ya üyelik başvurusu yapan Finlandiya ve İsveç'in, Türkiye ile yürüttüğü görüşmelerde tarafların birbirine yakınlaşmasını ve gelecek hafta Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi'nde Finlandiya ve İsveç ile imza atılmasını umduklarını söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanı Albares ve Savunma Bakanı Margarita Robles, 28-30 Haziran'da Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Albares, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya yaptıkları üyelik başvurusu ve "terör örgütü PKK'nın bu ülkelerdeki faaliyetlerinden dolayı Türkiye'nin endişeleri" hususunda yöneltilen bir soruya "Türkiye, İspanya için dost ve müttefik bir ülke. İspanya, NATO misyonu kapsamında Türkiye'de Patriot savunma füzelerini bulundurmaya devam ediyor. Ancak diğer yandan İsveç ve Finlandiya da dost ve AB üyesi olan ülkeler. İspanya bu iki ülkenin de NATO üyesi olmasını açık bir şekilde destekliyor. Biz taraflar arasındaki sorunların çözülmesi için çalışılması ve pozisyonlarının birbirlerine yakınlaşmasını istiyoruz." dedi.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliklerinin sadece oy birliğiyle olabileceğini ve üye ülkelerinin güvenlik endişelerinin giderilmesi gerektiğini kaydeden Albares, "Finlandiya ve İsveç zaten NATO'ya çok yakın ülkeler. Ortak tatbikatlar yaptık. Madrid'deki NATO Zirvesi'nde farklılıkların ve her türlü şüphelerin kaldırılmasını diliyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Daha bir hafta var. Türkiye ile Finlandiya ve İsveç arasındaki görüşmeler devam ediyor. Bu iki ülkeyle Madrid'de bir imza atılabilir." şeklinde konuştu.

Albares, Finlandiya ve İsveç'in NATO Zirvesi'ne davetli ülkeler olarak geleceğini ve bu iki ülkenin liderlerinin sadece 28 Haziran'da verilecek akşam yemeğine katılacaklarını söyledi.

Madrid'de 28-30 Haziran'da yapılacak ve Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki heyetin temsil edeceği zirveye 30 NATO üyesi ülke ve NATO'da olmayan Finlandiya, İsveç, Avusturya, Malta, Kıbrıs Rum Kesimi, İrlanda ve Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Kore, Bosna Hersek, Ukrayna, Ürdün ve Moritanya katılacak. (AA)