Ekonomi

İspanya'dan Nadia Calviño Avrupa Yatırım Bankası başkanlığını garantiledi

AB maliye bakanları dünyanın en büyük çok taraflı kredi kuruluşunun başına atanmasını onayladı

08 Aralık 2023 15:57

İspanya Başbakan Yardımcısı Nadia Calviño, Cuma günü AB maliye bakanlarının desteğini kazanmasının ardından önümüzdeki yılın başlarında Avrupa Yatırım Bankası'nın başkanı olmaya hazırlanıyor.

Teknokrat ve eski bir Brüksel çalışanı olan 55 yaşındaki Calviño, 500 trilyon Euro'yu aşan bilançosuyla dünyanın en büyük çok taraflı kredi kuruluşu olan AYB'nin başına geçme yarışında eski AB rekabet şefi Margrethe Vestager'i geride bıraktı.

Son iki yıldır İspanya'nın lider yardımcısı ve 2018'den bu yana ekonomi bakanı olan Calviño, İspanya'nın Sosyalist Başbakanı Pedro Sánchez'in siyasi kavgacısı ve ülkenin küresel ekonomi büyükelçisi olarak üstlendiği role, sağlam bir duruş getirdi.

Calviño Cuma günü yaptığı açıklamada, "Avrupa Yatırım Bankası'na liderlik etmek üzere maliye bakanlarının desteğini aldığım için minnettarım ve onur duyuyorum" dedi.

Calviño, Avrupa Yatırım Bankası’nın "yeşil dönüşümü finanse etmek, Ukrayna'ya mali destek sağlamak ve aynı zamanda Avrupa'nın dünyadaki rolünü desteklemek için ileride daha da önemli bir role sahip olacağını" söyledi. Şubat ayında maliye bakanları tarafından tartışılmak üzere bankanın önceliklerine ilişkin bir özet hazırlayacağını da sözlerine ekledi.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire de, Calviño'yu tebrik ederek bankaya yönelik öncelikleri arasında "yeşil dönüşüm, savunma ve nükleer enerjiyi" saydı.