Dünya

İspanya'da yangın: 4 ölü, 14 yaralı

23 Şubat 2024 08:06

T24 Dış Haberler

Yetkililer, İspanya'nın Valensiya kentinde yüksek katlı bir konut bloğunda çıkan büyük yangında dört kişinin öldüğünü açıkladı.

Yangın Campanar mahallesindeki 14 katlı bir bloğu sardı ve bitişikteki bir binaya da sıçradı. İtfaiyecilerin balkonlardan insanları kurtardığı görülürken 19 kişinin hala kayıp olduğu belirtildi. 

Aralarında altı itfaiyeci ve küçük bir çocuğun da bulunduğu 14 kişinin yaralandığı bildirildi. 20'den fazla itfaiye ekibi yangına müdahale ederken, insanlara bölgeden uzak durmaları çağrısında bulunuldu.

El Pais gazetesi, binanın 138 daireden oluştuğunu ve 450 kişiye ev sahipliği yaptığını yazdı. 

İtfaiyecilerin yedinci katta yaşayan bir çift de dahil olmak üzere birkaç bina sakinini vinç kullanarak kurtardığı öğrenildi.

Yangının hızla yayılmasından sonraki saatlerde İspanya'da binanın yapımında kullanılan malzemelerle ilgili tartışmalar yaşanmaya başlandı. Valencia Endüstri Teknik Mühendisleri Koleji Başkan Yardımcısı Esther Puchades, İspanyol haber ajansı Efe'ye yaptığı açıklamada binayı daha önce incelediğini, binanın dış cephesinde yanma tehlikesi nedeniyle artık yaygın olarak kullanılmayan poliüretan malzeme kullanıldığını açıkladı. 

Mühendis David Higuera, 10 dakikada yayılan yangın ile ilgili El País'e yaptığı açıklamada, yangının hızla yayılmasına binanın dış kaplamasının neden olduğunu söyledi.

Higuera, binanın dış katmanını oluşturan köpük izolatörlü alüminyum plakaların "sıcağa ve soğuğa karşı yalıtımda çok iyi, ancak çok yanıcı" olduğunu belirtti. 

RTVE'nin haberine göre bölgede bir sahra hastanesi kuruldu. Yetkililer, evlerinden olan insanların otellere yerleştirileceğini söyledi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi "Valensiya'da bir binada çıkan korkunç yangın nedeniyle dehşete kapıldım. Yangından etkilenen tüm insanlara dayanışma duygularımı ve olay yerinde görev yapan tüm acil durum personeline takdirlerimi iletmek istiyorum."