Dünya

İspanya "dijital göçebe vizesi" sunan Avrupa ülkeleri arasında girmeye hazırlanıyor

Dijital göçebe vizesi alan kişinin ailelerinin de yararlanma şansı olacak

25 Eylül 2022 15:48

İspanya, Britanya ve Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerde uzaktan çalışan kişilere “dijital göçebe” vizeleri çıkarmayı planlıyor. 

The Guardian’da yer alan habere göre, İspanya’nın planladığı “dijital göçebe” vizesi, gelirinin maksimum yüzde 20’sini İspanyol firmalardan sağlayan İspanya dışındaki şirketlerde uzaktan çalışanlar için geçerli olacak.

Hazırlık aşamasında olan yasa kapsamında, oturma iznine karşılık gelen uzaktan çalışma vizesi, bir yıl süreyle geçerli olacak. Başvuran kişinin durumuna göre vizenin beş yıla kadar uzatılması sağlanacak. Dijital göçebe vizesi alan kişinin ailelerinin de yararlanma şansı olacak.

Vizeye başvuran kişilerin Avrupa Ekonomik Bölgesi dışından olması ve en az bir yıldır uzaktan çalıştığını kanıtlaması gerekecek. Başvuran kişilerin bir şirketle sözleşmelerinin olması, freelance çalışıyorlar ise İspanya dışında bir şirkette düzenli olarak çalıştıklarını göstermeleri gerekecek.

Dijital göçebeler İspanya’daki ilk dört yıllarında standart yüzde 25 üzerinden değil, yüzde 15 üzerinden vergilenecek.

Avrupa’da 15 farklı ülke bir çeşit “dijital göçebe” vizesi sunuyor. 

Örneğin Hırvatistan’a başvuran kişilerin ayda en az 2 bin 300 Euro, Estonya’da 3 bin 500 Euro, İzlanda’da 7 bin 100 Euro, Portekiz’de ise 700 Euro kazanması gereliyopr.

Yunanistan da 2021 yılında dijital göçebe vizesi sunmuştu.