Dünya

İspanya Başbakanı Sanchez, Project Syndicate'e yazdı: Katalan bölücülerin İspanyol demokrasisini baltalamasına izin vermeyeceğim

08 Kasım 2019 08:15

T24 Dış haberler

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Katalan bölücülerin İspanyol demokrasisini körüklemesine izin vermeyeceğim" açıklamasında bulundu.

Project Syndicate için Katalan bağımsızlık hareketi ile ilgili bir makale kaleme alan Sanchez, Katalonya'yı İspanya'dan ayırmaya çalışanların planlı bir grup olduğunu ve İspanya anayasasının dışında hareket ettiğini ifade etti. Sanchez, Katalanların çoğunun bağımsızlık istemediğini ve bu grubun onları susturduğunu ifade etti.

İspanya lideri, Katalonya'nın bölgesel olarak birçok özel yetkiye sahip olduğunu vurgulayarak, 2017'de yapılan Katalan bağımsızlık referandumunun yasadışı olduğunu bir kez daha ifade etti. Sanchez, "Hiçbir demokrat bu bölücü liderlerin seçtiği yolu seçmemeli" diye yazdı. Katalan Bölgesel Yönetimi Başkanı Quim Torra'yı "radikal bir bölücü" olarak nitelendiren Sanchez, "Sebep olduğu hasar ve acıya rağmen Torra görüşlerini serbestçe dile getirebiliyor" dedi.

2017'deki protestolarla ilgili olarak tutuklanan 9 kişi hakkında da değerlendirmelerde bulunan İspanya Başbakanı, "Barışçıl bir şekilde eylem yapan Katalan vatandaşlara tümüyle saygı duyuyorum. Ancak geçen haftalarda Katalonya genelinde meydana gelen şiddet olayları tamamıyla farklı bir olay" yazdı.

İspanyol lider, Katalonya'ya bağımsızlık getirilmesi için birçok yalan haber yapıldığını da ifade etti ve Torra'yı şiddet olaylarını kınamaya çağırdı.

"Aşırı milliyetçilerin İspanyol demokrasisinin başarısını baltalamasına izin vermeyeceğim" yazan Sanchez, "Katalonya'nın gündeminde Katalan halkının nasıl iyileşeceği ve beraber yaşayabileceği olmalı, bağımsızlık değil" ifadelerini kullandı. Sanchez, "Davranmamız gereken sertlikte davranacağız" yazdı.