Gündem

İsmail Saymaz: Menzil’de üç şeyhli bir dönem başlıyor

"Menzil, bölünmenin eşiğine gelebilir"

14 Temmuz 2023 08:35

Gazeteci İsmail Saymaz, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Menzil Cemaati'nin "şeyh"i Seyyid Abdülbaki Erol'un ardından şeyhliğin Saki, Mübarek ve Fettah adlı üç oğlu tarafından ortaklaşa yürütüleceğini yazdı. Saymaz, “Erol, sağlığında halife atamadığı için hem Menzil hem de tarikat tarihinde ilk kez eş-şeyhli sistem kurulacak” dedi.

Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Menzil Şeyhi Seyyid Abdülbaki Erol, dün 74 yaşında hayatını kaybetti. Tarikatın merkezi olan Adıyaman Kahta'ya bağlı Menzil köyündeki cenazeye yüzbinlerce mürit katıldı.

Köyün otoparkındaki araçların sayısı, cenazeye katılımın miktarı hakkında fikir veriyor. Bu arada THY de her 15 dakikada bir Adıyaman'a uçak kaldırdı. Bütün sağ siyasetçiler taziye için sıraya girdi.

Elbette bu, FETÖ'den sonra AK Parti ile kader birliği yapmış, başta Sağlık, Adalet ve İçişleri bakanlıkları olmak üzere bürokrasiye yerleşmiş, Türkiye'nin en büyük dini holdingine dönüşmüş olan Menzil'in gücünü gösteriyor. Menzil, bu kudrete Erol'un şeyhliğinde kavuştu.

Erol'dan sonra şeyhliğin Saki, Mübarek ve Fettah adlı üç oğlu tarafından ortaklaşa yürütüleceği ifade ediliyor. Erol, sağlığında halife atamadığı için hem Menzil hem de tarikat tarihinde ilk kez eş-şeyhli sistem kurulacak.

Tarikat ritüeline göre Menzil müritleri üç kardeşten dilediklerine intisap edebilecek ve onun için rabıta edebilecek. ‘Hatme' adı verilen zikirlerde o şeyhin adı anılacak.

Üç şeyhli sistem, geçmişte hiç uygulanmadığı için Menzil'i zor zamanlar bekliyor. Menzil, bölünmenin eşiğine gelebilir."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.