Gündem

İsmail Saymaz: İtfaiyeci Muharrem kavgasında İBB haklı çıktı

03 Şubat 2023 07:37

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun terör iltisaklı çalışanlar iddiasında adı geçen itfaiyeci Muharrem Kılıç konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin haklı çıktığını yazdı. Saymaz, Bakanlığın suçladığı Kılıç’ın ne gözaltına alındığını ne de hakkında bir soruşturma açıldığına dikkati çekti.

Saymaz bugünkü yazısında, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’nun uygulandığı tarihlere işaret etti. Kılıç’ın İBB’de işe girdiği 2021 yılında sadece sabıka kaydı istendiğini belirten Saymaz, “Hal böyleyken İmamoğlu, sanki kasten güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yaptırmayarak, Kılıç da dahil, terör iltisaklı 1668 çalışanı İBB’ye almakla suçlanıyor” diye yazdı. İBB’nin söz konusu iddiaların ortaya atılmasının ardından güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması için İstanbul Valiliği’ne başvurduğunu ve valiliğin 13 Ocak’ta verdiği yanıtın İçişleri Bakanlığı’nın İBB’ye yönelttiği suçlamaları çökerttiğini ifade etti.

Saymaz devamında şunları kaydetti:

“Valilik adına İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Karaduman tarafından verilen yanıtta, kanaat bildirmek için Adalet Bakanlığı’na görüş sorulduğu belirtiliyor. Bakanlığın 29 Nisan 2022’de verdiği yanıtta, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’na değinilerek, “Geçiş dönemine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir” deniyor. Arşiv araştırmasının ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılacağı vurgulanarak, “Şahıs kanun yürürlüğe girmeden önce işe alındığından talebiniz yerine getirilememiştir” deniyor.

Bu arada İBB, 1 Ocak 2019-27 Haziran 2019 arasında Mevlüt Uysal ve Vali Ali Yerlikaya’nın döneminde işe alınanlara da arşiv araştırması istendi. Talep reddedildi. 24 Ocak’taki yanıtta, “İlk defa atanacakları hakkında tereddüt hasıl olmuştur. Personeller göreve başladılar ise başlama tarihleri belirtilerek, değerlendirme yapılmak üzere evraklarınız iade edilmiştir” deniyor.

Özetle; Valilik, AYM’nin arşiv araştırmasını şart koşan maddeyi iptal ettiği günden yeni kanunun çıktığı tarihe kadarki aralıkta İBB’ye alınanlar için bu işlemi yapamayacağını vurguluyor. Oysa İmamoğlu, bu yüzden terör soruşturması geçiriyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.