Gündem

İsmail Saymaz’ın kulisi: Nureddin Nebati, KKM'den kaynaklı borç yükünün artmasından ötürü Kavcıoğlu'nu suçluyor

"Nebati ile Kavcıoğlu arasında iki yıldır kavga hüküm sürüyor, asla uyumlu çalışmamışlar"

05 Eylül 2023 07:00

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden kaynaklı borç yükünün artmasından ötürü, eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu suçladığını yazdı.

İkilinin hiçbir zaman uyumlu çalışmadığını söyleyen Saymaz, edindiği kulisleri şöyle aktardı:

“Kavcıoğlu'nun Nebati'nin bilgisi ve onayı olmaksızın, doğrudan Erdoğan'ı ikna ederek ya da Cumhurbaşkanı ile birlikte hareket ederek, ekonomi politikalarını belirleyip yönlendirdiği iddia ediliyor. Şu kararların Nebati'nin itirazına rağmen alındığı ileri sürülüyor:

– KKM faizinde üst limitin kaldırılması.

– KKM'nin TL mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesi.

– Özel bankaların KKM'yi teşvik etmeleri için baskı altına alınması. Sözlü olarak tehdit edilmesi.

– Kredi faizlerini politika faizinden ayırmamak.

İddialara göre Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin başarısızlığa uğramasından, KKM'den kaynaklı borç yükünün artmasından ötürü Kavcıoğlu'nu suçluyor. Nebati'nin kadrosuna göre KKM büyüklüğü geçen yıl 1,3 trilyona gerilemişti ve aşağı eğilim halindeydi. Bu süreçte Kavcıoğlu'nun Erdoğan'a ‘Bakın, sıfırlıyoruz, çok güzel gidiyoruz’ diyerek, müdahale ettiği savunuluyor. KKM'de faizin üst sınırı kaldırıldığı için yükün 3.5 trilyon TL'ye çıktığı ileri sürülüyor. Nebati'nin ise engel olamadığı kaydediliyor.

İddiaya göre… Nebati, Kavcıoğlu ile çalışmak zorunda olmadığı için Şimşek'i şanslı görüyor. Kavcıoğlu'nun BDDK Başkanı bile olmaması gerektiğini düşünüyor.”

Saymaz, “Peki, KKM tasfiye edilebilecek mi” sorusuna yanıt olarak da şu kulis bilgileri aktardı:

“Nebati'nin kadrosu, ‘Biz o yola girmiştik. Bu yolu engelleyen Kavcıoğlu oldu’ diyor. KKM'den kaynaklı Hazine üzerindeki yükün sıfırlanmak üzere olduğunu iddia ediyorlar. Ancak Kavcıoğlu'nun müdahaleleri, seçim sonrası dövizdeki yükseliş ve faiz artışıyla yükün arttığını ileri sürüyorlar.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.