Gündem

İsmail Saymaz: İmamoğlu, il binasının satın alınmasına katkı koyan kişi olarak hesap verirken; dönemin CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Kaftancıoğlu susuyor

"Para Ali Rıza Braka’ya teslim edildi. Kaftancıoğlu’nun talebiyle tutanak tutuldu"

15 Mart 2024 08:12

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, CHP’nin Sarıyer’deki il binasını satın alma süreciyle ilgili ortaya atılan para sayma görüntüleri üzerinden yapılmaya çalışılan “operasyona” ilişkin kaleme aldığı bugünkü yazısında, “Ekrem İmamoğlu, il binasının satın alınmasına katkı koyan kişi olarak hesap verirken; dönemin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Canan Kaftancıoğlu susuyor” diye yazdı.

Saymaz yazısında söz konusu satın alma sürecini şöyle anlattı:

“CHP uzun yıllar Şişhane’de bir binanın beşinci katında daracık dairede hizmet verdi. Önceki İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 2019’da yeni binaya kendi ifadesiyle aşık oldu. Binanın sahibi, sonradan Türk vatandaşı olan ve Ali Rıza Braka adını alan bir Arnavuttu. Braka, binayı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’ndan almıştı. Braka ve Kaftancıoğlu, 41 milyon TL’ye anlaştı. Kaftancıoğlu, şu iki şartı sundu: -Braka, tapuyu üzerine alacak. CHP, Emlak Konut’la muhatap olmayacak. -Ödenen miktar tapuya açıkca yazılacak. Braka, bedelin 10 milyon TL olarak gösterilmesini, kalanın ise elden verilmesini istedi. Pazarlık bu aşamada kilitlendi.

Kaftancıoğlu’nun yönetiminde yer alan bir CHP’li anlatıyor: ‘Mülk beş yıl içinde satıldığında yüksek vergi çıktığı için ‘Satmaktan vazgeçiyorum’ dedi. İkna edemedik. ‘Ben alıcı bulurum’ dedi. ‘Partinin 100 yıldır binası yok, bari satın alalım’ dedik.’

CHP Genel Merkezi’nden yollanan 24 milyon TL banka hesabı üzerinden, kalan 17 milyon TL de partililerden toplanarak ödendi. Kaporanın yatırılması için 9 Aralık 2019’da Braka’nın avukatı Gökhan Taşkapan’ın ofisinde buluşuldu. CHP İBB Meclis üyesi Fatih Keleş ile dönemin CHP İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ve Kaftancıoğlu’nun danışmanı Can Poyraz hazır bulundu. Para Braka’ya teslim edildi. Kaftancıoğlu’nun talebiyle tutanak tutuldu.”

Saymaz, “İmamoğlu, il binasının satın alınmasına katkı koyan kişi olarak hesap verirken; dönemin CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Kaftancıoğlu susuyor. Niçin konuşmuyorlar?” diye sordu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen ve sosyal medyada paylaşılan para sayma görüntülerine ilişkin resen soruşturma başlatmıştı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CHP Kurultayı öncesinde delege satın aldığı iddiasıyla servis edilen ve bir büroda para sayıldığını gösteren görüntülerin 4.5 yıl öncesine ait olduğu ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüntülerin CHP İstanbul İl başkanlığı binasının 2019 yılında satın alınmasıyla ilgili olduğu belirtilerek "Hangi bir iftirayı yalanlayalım" denilmiş ve "Güvenlik kameraları görüntülerinin kayda alındığı yer CHP İstanbul İl Başkanlığı binası değil, mal sahibinin avukatı Gökhan Taşkapan’ın avukatlık ofisidir" ifadeleri yer almıştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "O görüntü üzerinden siyasi yaygara çıkarmaya çalışanların kötülükçü akılları var. Bu yaygara ile servis edilmesi... Bunu tabi birkaç meczubun 'buradan Ekrem'e ne sıçratır nasıl bir leke, iz bırakırız' anlayışıyla koca koca kanallarda bir yerinden 'Ekrem'e çamur sıçratma' çabası içinde oldular. Bunlar alıştığımız şeyler" açıklamasını yapmıştı.

TIKLAYIN - Murat Ağırel belgeleriyle ortaya koydu: İşte “para sayma” görüntülerinin perde arkası