Gündem

İsmail Saymaz: DHMİ Genel Müdürlüğü, yönetmelikteki boşluğu istismar ediyor

“İddiaya göre torpilliler hak etmedikleri halde, kızağa çekilenlerin çoğu ise işe gitmeden maaş alıyor”

06 Aralık 2022 13:45

Gazeteci, Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün Personel Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’ndeki boşluğu istismar ettiği iddiasını kaleme aldı.

Yönetmeliğe göre, havalimanı müdürü ve müdür yardımcılığı pozisyonları görevde yükselme sınavına tabi değil. Müdür yardımcılığı için kriter belirlenmemiş. İdarenin takdirine bırakılmış. “Gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapanlar arasından” seçileceği vurgulanıyor. Torpilli yandaşlar bu yöntemle ilk önce havalimanlarına müdür yardımcısı yapılıyor. Ardından ikinci ve asıl işlem gerçekleştiriliyor. Sanki daha alt bir makama getirilmiş gibi, sınav ve yeterlilikle gelinebilecek şef, baş mühendis, teknik şef ve şube müdürü görevlerine atanıyorlar” diyen Saymaz, bunun Devlet Memurları Kanunu’nun 68. maddesine göre yapıldığını ifade etti.

Bu maddede, “Kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzeyde olan görevlere veya alt görevlere sınava tabi tutulmadan atama yapılabilir” dendiğine dikkati çeken Saymaz, devamında şunları kaydetti:

“Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Havacılık Şubesi Hukuk Sekreteri Osman Karaman, 25 atamayı yargıya taşıdı. Bunlardan biri de K.Ö.’nün şoförlükten müdür yardımcılığına, iki gün sonra şefliğe atanmasına ilişkindi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi, 26 Ekim’de Karaman’ı haklı buldu.”

BTS Hukuk Sekreteri Osman Karaman’ın DHMİ Genel Müdürü Keskin’i Kamu Etik Kurulu’na şikâyet ettiğini ifasde eden Saymaz, şunları kaydetti:

“Ve kurul 29 Temmuz 2021’de Keskin’in etik dışı hareket ettiğini saptadı. Kararda, ‘Kurumsal düzeyde etik dışı bir uygulamanın olduğu görülmektedir’ denildi. Keskin, sanmayın ki el çektirildi. Hatta bu kayırmacılığa savaş açan Osman Karaman’ı Hakkari Havalimanı’na sürdü. Sürgün kararı sendikanın itirazı sonucunda iptal edildi. Fakat bozuk düzen… Torpilli yandaşların kayrılması… Kamunun zarara uğratılması devam ediyor.

En az 250 torpilli yandaş hak etmedikleri ve layık olmadıkları görevlere getirilirken, bir o kadar çalışan da kızağa çekildi. İddiaya göre torpilliler hak etmedikleri halde, kızağa çekilenlerin çoğu ise işe gitmeden maaş alıyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.