Gündem

İsmail Saymaz: Deniz manzarası kapanmasın diye 12 canı yok ettiler!

Binanın yola bakan kısmına yapılan kirişler, deniz tarafına manzara bozulmasın ve maliyet artmasın diye kiriş yerleştirilmemiş

05 Mart 2024 06:41

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, üç yıl önce açılan ve 6 Şubat depreminde asansör noktasından bölünerek 12 kişinin ölümüne sebep olan İskenderun’daki 17 katlı MCG Tower adlı lüks binanın inşasında göz göre göre yapılan hataları yazdı.

Saymaz’ın aktardığına göre; binada can veren Cehide ve Rafi Sümbültepe’nin çocukları Süheyl ve Selin’in avukatı Bülent Akbay’ın mahkemeye sunduğu dilekçeye göre bina daha inşaat halindeyken olası bir deremde yıkılacağı belliydi. Çünkü statik projenin hatalı olmasından kaynaklı döşemelerde eğilme oluştu ve sarkma meydana geldi. Eksiklikleri hasıraltı etmek için tadilat projesi yapılmadan zeminin ve birinci katın üst kısmına statik projede olmayan çelik kirişler eklendi. İkinci kattan sonra betonarme kirişler konuldu. Ancak kirişler binanın yola bakan tarafına yapıldı. Deniz tarafına manzara bozulmasın ve maliyet artmasın diye kiriş yerleştirilmedi. Haliyle binanın yükünün dağılmasını engelledi. Beşinci kattan itibaren ise havalandırma boşlukları daraltılarak, dairelere ve banyoya katıldı.

İnşaat beşinci kata geldiğinde Hatay Yükseliş Yapı Denetim Limited Şirket’i usulsüzlüğe ortak olmak istemedi. Depremden iki ay önce, 13 Aralık 2022’de, noter aracılığıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İskenderun Belediyesi’ne “Yapı denetim hizmet sözleşmemizi gördüğümüz lüzum üzerine feshettiğimizi bildiririz” diye ihtarda bulundu. Ancak ne müdürlük ne de belediye gereğini yaptı. Aileler binaya yerleşti. Halbuki binanın iskanı bile yoktu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.