Gündem

İsmail Saymaz: Amasra, iki kez grizu patlaması eşiğine gelmiş

“Havalandırma ve metan drenajı olsa önlenebilirmiş”

01 Kasım 2022 10:52

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Amasra’da 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden patlamasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporundaki detaylara dikkati çekti. Raporda, iki kez grizu patlamasının eşine gelindiğinin kaydedildiğine vurgu yapan Saymaz, “Havalandırma ve metan drenajı olsa önlenebilirmiş” diye yazdı.

Saymaz rapordan şunları aktardı:

“Rapora göre, havalandırma sistemi yönünden ocağa ve -300 ile -350 katlarına gönderilen hava miktarı son derece yetersiz. Üretim için yeterli ve etkin havalandırma sağlamak neredeyse imkansız. İki metan sensörünün kayıtları incelendi. -320’de metan seviyesi çok kez üst limit olan yüzde 2’yi geçti. İki defa sensörün ölçebileceği en üst değer ve metan gazı alt patlama limiti olan yüzde 5 aşıldı.

Bu değerler için ‘Dinamit atıldı’, ‘Elektrik arızası’ açıklaması yapıldı. Rapora göre ‘Bunlar gerçekçi açıklamalar değil.’ Metanın rutin olarak yüzde 1.5’i, düzenli olarak yüzde 2’yi aştığı belirtilerek, ‘Potansiyel olarak patlayıcı metan seviyelerinin birçok kez mevcut olduğu söylenebilir’ deniliyor.”

Saymaz’ın aktardığına göre, raporun sonuç ve kanaat bölümünde 6 başlık altında yapılan tespitler şöyle:

Havalandırma: Havalandırmanın iyileştirilmesine dair hayata geçmeyen yatırım ve iyileştirme projeleri kazanın meydana gelmesinde önemli rol oynadı. Yetersiz ve etkisiz havalandırma en temel unsur. Yeterli miktar ve hızda hava dolaşımı sağlanamadı. Yanıcı, patlayıcı gazlar ve tozlar seyreltilemedi, ortamdan uzaklaştırılamadı. İkaz ve alarm seviyelerinde maden ocağı boşaltılmadı, üretimde azalma olmadı. Havalandırma yeterli ve etkili olsa olayın meydana gelmesi önlenirdi.

Metan drenajı: TTK’da metan drenajı yapılmıyor. Bu, kazanın yetersiz ve etkisiz havalandırma ile birlikte, temel nedenlerinden biri. Metan drenajı hayata geçirilse kaza önlenebilirdi. Kömür tozu mücadelesi Grizunun kömür tozu patlamasına eşlik etmesi tozla mücadele çalışmasının yetersiz olduğunu gösteriyor. Tozla mücadele yapılsaydı kazanın etkisi daha az olabilirdi.

Denetimler: Havalandırma, metan drenajı, kömür tozu ile mücadelede tespit ve iyileştirmeye yönelik bir talep, öneri ya da yaptırımlar uygulanmadı. Denetim mekanizması etkinlik sağlayamadı. Bu da kazanın meydana gelmesinde etkili oldu.

Teknik personelde eksiklik: Yeraltında farklı birimlerdeki tüm teknik işleri tek bir vardiya mühendisi ile denetleme ve yönetmenin yetersiz kalacağı aşikar. Bu da kazanın meydana gelmesinde etken.

İş güvenliği: İşçiler maske kullanmakta yetersiz olduklarını ve acil durum tatbikatlarında yetersizlikler olduğunu beyan ediyor. İş güvenliği eğitimleri ve tatbikatlar konusundaki eksiklikler kaza sırası ve sonrasındaki hataların kaynağını oluşturuyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.