Dünya

İskoçya'nın bağımsızlığı için yeni adımlar

Yayımlanan yeni bir ankete göre, bağımsızlık lehine değişen oy oranı Boris Johnson'ın başbakan olmasıyla ilişkilendiriliyor

05 Ağustos 2019 17:46

İngiliz iş insanı ve siyasetçi Lord Michael Ashcroft tarafından yayımlanan bir anket, İskoçların İngiltere ile yollarını ayırmak istediğine işaret ediyor. Pazartesi günü yayımlanan anketten çıkan sonuca göre, İskoçlar, Brexit’in tamamlanmasının ardından 2 yıl içerisinde yeniden bir bağımsızlık referandumuna gidebilir ve dahası bu sefer sandıktan bağımsızlık oyu çıkabilir. Michael Ashcroft tarafından toplam bin 19 katılımcıyla yapılan ankette, katılımcıların yüzde 46’sı referandum olması halinde bağımsızlık için “evet”, yüzde 43’ü ise “hayır” oyu vereceğini belirtti. Katılımcılardan oy kullanmayacağını veya kararsız olduğunu belirtenler ankette gözardı edildiğinde “evet” oranı yüzde 52’ye “hayır” oranı ise yüzde 48’e yükseliyor.

Ankette bağımsızlık lehine değişen oy oranı, geçtiğimiz günlerde başbakanlık koltuğunu Theresa May'den devralan Boris Johnson'ın İskoç halkı tarafından sevilmeyen bir figür oluşuyla ilişkilendirilebilir. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ile gerçekleştireceği toplantı sırasında Boris Johnson'ın, İskoçlar tarafından yuhalanması da bu durumu destekler nitelikteydi. Ashcroft, paylaştığı anketin 2017'de yayımlanan Ipsos MORI Anketi'nden sonra İskoçya'nın bağımsızlığı için ilk ve en büyük işaret olduğuna ifadesinde yer verdi.

İngiltere'den yıllar sonra muhtemel kopuş

İngiltere yönetimi ile 3 yıl süren bir siyasi krizden sonra İskoçya, 2014 yılında bağımsızlık referandumu yapmıştı. Referandumda İskoçların yüzde 55'i bağımsızlık karşıtı oy vermiş ve İngiltere'ye bağlı kalmayı sürdürmüşlerdi. İngiltere'nin 2016'da Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının ardından İskoçya'da bağımsızlık tartışmaları yeniden gündemde kendine yer bulmuştu. İngiltere AB'den ayrılmayı savunurken, İskoçlar ve Kuzey İrlandalılar buna karşı çıkıyorlardı.

Milliyetçiler İskoçya'nın İngiltere'den muhtemel kopuşunun daha zengin ve adil bir ülkenin inşası içim gerekli olduğu yönünde değerlendiriyorlar bu süreci. İskoçya Başbakanı Sturgeon ise Ashcroft'un anketini, “Muhafazakarların, İskoçya’nın kendi geleceğini seçme hakkını engelleme girişimleri demokratik değil ve sürdürülemez” diyerek değerlendirdi.