Gündem

İSKİ, kuraklığa karşı alınacak tedbirleri belirledi: "Her türlü senaryo karşısında hazırlıklıyız"

İstanbul'un 2023 yılı için su ihtiyacının 1 milyar 200 bin metreküp olduğunun öngörüldüğü açıklandı

12 Ocak 2023 18:20

İstanbul’un güncel su durumunu masaya yatıran İSKİ, 2023 yılının kurak geçmesi durumunda alınacak tedbirler belirledi. İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, yaşanması muhtemel her türlü senaryo karşında hazırlıklı olduklarını söyledi.

İSKİ 'Genel Su Durumu ve Kuraklıkla Mücadelede Alınan Tedbirler Toplantısı', İstanbul Su Kumanda ve Otomasyon Merkezi (İSKOM)’da gerçekleştirildi. İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ve İdare yöneticilerinin katıldığı toplantıda İstanbul’da suyun durumu değerlendirildi. 

2022 yılında gerçekleştirilen su faaliyetlerinin detaylıca incelendiği toplantıda, su yönetiminde izlenen ve izlenecek stratejiler de değerlendirildi.

2023 yılı için su ihtiyacı 1 milyar 200 bin metreküp 

2023 yılı su bütçesi de toplantıda görüşüldü. 2023 yılı için 1 milyar 200 bin metreküp ham su ihtiyacı öngörülürken, en az yağışta dahi 1 Ocak 2024 tarihinde barajlarda yüzde 21’lik bir doluluk oranı olacağı tahmin edildi. 

İSKİ, İstanbul'un 2023'teki su ihtiyacını açıkladı: 1 milyar 200 bin metreküp 

Olası kuraklığa karşı 4 önlem 

Toplantıda 2023 yılının kurak geçmesi durumunda alınan tedbirler ise şu şekilde sıralandı:

- Melen 3 Terfi Merkezi’nin Ocak ayı içerisinde devreye alınarak, Ömerli Barajı ve Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne iletilecek su miktarı arttırılacak.

- Ömerli Barajı Sal Pompasının günlük kapasitesi 250 bin metreküp arttırıldı. Bu sayede Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi kesintisiz biçimde çalıştırılabilecek.

- Bu kapasite artışından elde edilen suyun şehre verilebilmesi için gerekli isale hatları hizmete alındı ve terfi merkezinin kapasitesi yükseltildi.

- Su kayıp ve kaçakları ile mücadele disiplinli bir şekilde sürdürülecek. Bu kapsamda, 2021 yılında yüzde 20,52 olan bu oranın, 2022 yılında yüzde 19,45’e düşürülmesiyle yılda yaklaşık 10 milyon metreküp su kaybının önüne geçildi. Alınacak önlemlerde bu oran daha da aşağı seviyeye çekilecek.

"Bütün senaryolara hazırlıklıyız"

İstanbul’da suyun durumuna dair değerlendirmelerde bulunan İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, yaşanması muhtemel her türlü senaryo karşında hazırlıklı olduklarını belirterek, “Biz İSKİ olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun çizmiş olduğu İstanbul Vizyonu çerçevesinde şehrin bugünkü ihtiyaçlarını karşılıyor ve gelecekteki ihtiyaçlar doğrultusunda hızla aksiyon alıyoruz. Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz toplantıda da İstanbul’un su durumunu bir kez daha değerlendirdik. Profesyonel yönetim kadromuz ve aldığımız önlemlerle kıymetli İstanbullu hemşehrilerimize, kesintisiz su temini sağlama konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, tüm dünyada suyun daha verimli kullanılmasını gerektiriyor. Su kaynaklarımızın durumundan bağımsız olarak gerçekleştirdiğimiz tasarruf çağrımızı yineliyoruz” şeklinde konuştu.