Dünya
BBC Türkçe

IŞİD, örgütün liderinin öldürüldüğünü doğruladı: Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi öldü

03 Ağustos 2023 22:42

IŞİD, örgütün lideri Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi'nin öldüğünü doğruladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen Nisan'da El Kureyşi'nin Türk istihbarat güçleri tarafından öldürüldüğünü söylemişti.

Erdoğan, “MİT DAEŞ’in sözde lideri Ebu Hüseyin el Kureyşi kod adlı şahsı uzun süredir takip ediyordu. Bu şahıs, Milli İstihbarat Teşkilatımızın dün Suriye'de gerçekleştirdiği bir operasyonla etkisiz hale getirildi" demişti.

Anadolu Ajansı (AA), o dönem yaptığı bir haberde, MİT'in Suriye'de 4 saatlik operasyonla Kureyşi'yi etkisiz hale getirdiğini, Kureyşi'nin yakalanacağını anlayınca üzerindeki intihar yeleğini patlattığını yazmıştı.

IŞİD sözcüsü, örgütle bağlantılı Telegram kanallarında yayımlanan ses kaydında, Kureyşi'nin İdlib'de Hayat Tahrir El-Şam örgütüyle "doğrudan çatışmalarda öldüğünü" söyledi.

Sözcü, El Kureyşi'nin tam olarak ne zaman öldürüldüğü hakkında ayrıntı vermedi ve öldürülen liderin yerine Ebu Hafs El Haşimi El Kureyşi'nin geldiğini belirtti.

Sözcü ayrıca, İdlib vilayetinde silahlı muhaliflerin elindeki bölgeleri kontrol eden Hayat Tahrir El-Şam örgütünün IŞİD liderini öldürdükten sonra cesedini Türkiye'ye teslim ettiğini savundu.

HTŞ, IŞİD liderini hedef alan herhangi bir operasyonu üstlenmedi.

IŞİD, HTŞ'yi Ankara'nın çıkarları doğrultusunda çalışmakla suçluyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir