Dünya

"IŞİD'den beterler": Rus askerlerin, Ukraynalı bir savaş tutsağının kafasını kesip video çektiği iddia ediliyor

13 Nisan 2023 08:22

T24 Dış Haberler

Rus askerlerin Ukraynalı bir savaş tutsağının kafasını kestiği iddia edildi.

Sosyal medyada paylaşılan videoda, kolunda sarı bant olan üniformalı bir kişinin yerde yatarken, "canım acıyor" dediği, bacağında beyaz bant olan bir başka üniformalı kişinin üzerine çıkıp bıçakla kafasını kestiği görülüyor. Kolda sarı bant Ukrayna, bacakta sarı bant ise Rusya ordusunun tanınmak için taktığı semboller.

Telegram'da Rus yanlısı bir kanlada paylaşılan videoda görünmeyen birinin de, "Kes kafasını" diye bağırdığı duyuluyor. Aynı ses daha sonra, "Omurgasını kır. Daha önce kafa kesmedin mi? Bitir işini" diye devam ediyor. 

Videonun sonunda savaş tutsağı olduğu belirtilen kişinin kafasını kesen kişiye kafayı kameraya göstermesi ve bir poşete koyup, "kumandana göndermesi" söyleniyor. 

Moscow Times, videonun orijinalliğinin veya lokasyonunun bağımsız olarak tespit edilemediğini belirtti.

Gözlemciler, arka planda görülen bazı bitkiler sebebiyle videonun geçen yaz aylarından olabileceğini ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, videonun gündem olmasının ardından, "Rusya'nın IŞİD'den beter olduğunu" söyleyerek, Moskova'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden atılmasını talep etti.

"Terörün yenilmesi zorunludur" diyerek suçluların sorumlu tutulması için çağrıda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, "Dünya, bu canavarların ne kadar kolay insan öldürdüğünü görmezden gelemez" dedi. 

Avrupa Birliği de videoda yapılanları kınarken tüm savaş suçlularının sorumlu tutulacağına dair söz verdi.

Kremlin de videoyu "korkunç" olarak nitelerken, orijinalliğinin teyit edilmesi gerektiğini ifade etti.