Dünya

İşgal altında 'referandum': Ukrayna'nın dört bölgesinde, "Rusya'ya katılmak" için oylama yapılıyor

Uluslararası gözlemciler, salı gününe kadar sürecek oylamanın adil olmayacağını savunuyor

23 Eylül 2022 08:12

T24 Dış Haberler

Ukrayna'da Moskova kontrolündeki bölgelerde, işgal altındaki toprakların Rusya tarafından ilhak edilmesi için referandumlar yapılacak. Kiev ve Batılı müttefikleri, referandumun adil bir şekilde yapılmayacağını ve Ukrayna topraklarının yasa dışı bir şekilde Moskova'ya bağlanmaya çalışılacağını savunuyor.

Cuma gününden başlayarak Ukrayna'nın Donbas'ı oluşturan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin yanı sıra Herson ve Zaporojye'de de salı gününe kadar oylamalar yapılacak. 

Uluslararası gözlemciler, referandum sonuçlarının 4 bölgenin de Rusya'ya bağlanması yönünde olmasına 'kesin' gözüyle bakılıyor. Seçimlerin adil bir ortamda yapılacağına inanılmıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumunda referandumları "sahte" olarak nitelendirirken, "Bunun Devlet Başkanı Putin'in yanına kalmasına izin veremeyiz, izin vermeyeceğiz" dedi.

Referandumlar, 2014'te Rusya Kırım'ı ilhak etmeden önce yapılan uygulamayı hatırlatıyor. Birçok Batılı yetkili, o dönem de referandum sonuçlarının sahte olduğunu savunmuş; Rusya yasa dışı biçimde Kırım'ı kendisine bağlamıştı. 

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'nın işgali başlamadan önce bağımsızlıklarını tanıdığı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde yaşayanların pusulalarında "Cumhuriyetinizin Rusya'ya katılmasını destekliyor musunuz?" sorusu yer alacak. 

Herson ve Zaporojye'deki pusulalarda ise, "Ukrayna'dan ayrılıp, bölgede bağımsız bir devlet kurup, Rusya Federasyonu'na katılmayı ve onun bir parçası olmayı kabul ediyor musunuz?" sorusu sorulacak.

Referandumlar, "teknik ekipman eksikliği nedeniyle" elektronik olarak yapılmayacak ve kağıt pusulalar kullanılacak. 

Yetkililer ile 4 günde kapı kapı gezip oy pusulası toplarken, isteyenler için salı günü oy verme merkezleri açık olacak.