Politika

"İşçi sınıfına adeta Çin Seddi kurmuşlar" diyen Özgür Özel, Bakan Yerlikaya'ya "1977 işçi ile yürüme" teklifi sunmuş

01 Mayıs 2024 23:35

Güncelleme: 02 Mayıs 2024 13:53

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Taksim'de 1 Mayıs kutlamasını engellemek için Saraçhane'de kurulan polis barikatı için "İşçi sınıfına adeta Çin Seddi kurmuşlar. Ne menem bir manzaradır, bunu Cumhurbaşkanı'na söyleyeceğim" dedi.

Sözcü Gazetesi yazarı İsmail Saymaz, CHP lideri Özgür Özel'le görüşmesini anlattı.

Sözcü Televizyonu canlı yayınına katılan Saymaz, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamasına izin verilmemesi ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la perşembe yapılacak görüşmesini konuştuklarını aktardı.

Özgür Özel'den Yerlikaya'ya "1977 işçi ile yürüme" teklifi gitmiş

Gazete Duvar'ın Sözcü yayınına dayandırdığı habere göre, Özel'in Taksim Meydanı'na 1977 işçiyle yürümeyi teklif ettiğini söyleyen Saymaz, "Özgür Özel, dün MYK'da kararlaştırılan bir teklifi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya götürmüş. 1977'deki olaylı 1 Mayıs'ta hayatını kaybedenlerin anısına, 1977 sendikasız işçiyle Taksim'e yürümek istemiş. Sendikasız olmaları da şu bakımdan önemli, işçilerde sendikalılık oranı yüzde 10'lara kadar düştü. Ali Yerlikaya önce 300 demiş, sonra da CHP'li yöneticileri işin içine katarak sayıyı daha da indirmiş. Bunun üzerine Özgür Özel de buna evet demenin 'majestelerinin muhalefeti' durumuna düşüreceğini ifade ederek bu teklifi kabul etmemiş" ifadelerini kullandı.

1 Mayıs'ta Bozdoğan kemeri (Fotoğraf: Umut Taştan) 

1 Mayıs'ı da Erdoğan'la görüşecek

Saraçhane'deki su kemerinin önünde polis barikatı kurulduğunu hatırlatan Saymaz, "Özgür Özel'e bugünün o meşhur fotoğrafını sordum, 'Su kemerinin altında ve üstünde polis yığınağını görebildiniz mi' dedim. 'Gördüm, işçi sınıfına adeta Çin Seddi kurmuşlar' dedi. Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la hangi konuları konuşacağını Saygı Öztürk'e ifade etmişti, 'Artık bunların yanında 1 Mayıs'ı da Cumhurbaşkanı'nın önüne getireceğim' dedi" şeklinde konuştu.

TIKLAYIN - İstanbul'da 1 Mayıs: Saraçhane'de polis biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti, tertip komitesi eylemin sona erdiğini duyurdu

Taksim'e yürümemesinin nedenini açıkladı

Sunucu İrem Sansak'ın "Madem yürünmeyecekti neden bugüne dair böyle büyük bir çağrı yapıldı, acaba yürünmemesinin nedeni yarını gözetilmesi mi" eleştirilerini hatırlatması üzerine Saymaz, "Ben de kendisine sordum, bunun böyle olmadığını kararın sendikacılara bırakıldığını ifade etti" dedi.

Saymaz'ın yazısında aktardığına göre, Özel "Saraçhane’den Taksim Meydanı’na yürüme çağrısı yapmıştınız. Sonradan vaz mı geçtiniz?" sorusuna şöyle yanıt verdi: 

Biz vazgeçmedik, gittik. CHP olarak yürüyüş kolunu oluşturduk. Ancak tertip komitesinde yokuz. Dedik ki “DİSK, KESK ve TTB’nin alacağı karara uyacağız. 1 Mayıs’ı yasaklamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladım. Ama polisle emekçilerin çatışmaması gerektiğini de söyledim. CHP üyeleri, ki en kalabalık gruptu, kararı bekledi. Bariyerler açılmadı. KESK ve DİSK kutlamayı Saraçhane’de yapıp dönmeye karar verince arkadaşlarımız alandan ayrıldı. Söylediğimizin dışında bir şey yapmış değiliz. “Taksim’e yürüyeceğiz” dedik. Geldik, yürüdük ama bariyerleri kırma, polisi ittirme gibi bir şey yapacak halim yok.

"Ne menem bir manzaradır, bunu Cumhurbaşkanı'na söyleyeceğim"

İsmail Saymaz, Özel'in Erdoğan'la görüşmesiyle ilgili şunları söylediğini aktardı:

"'Yarın ben Cumhurbaşkanı ile yapacağım görüşmede bu tabloyu da aktaracağım. Bu antidemokratik manzarayı da Cumhurbaşkanı'nın önüne koyacağım. Çünkü ülkede seçim sonrası ılımlı bir hava var, daha demokratik bir anayasa çabasından söz ediliyor. Bir yandan demokratik anayasa derken bir yandan meydanları işçilere ve emekçilere kapatmak, 1 Mayıs'ı kutlanamaz hale getirmek ne menem bir manzaradır, bunu Cumhurbaşkanı'na söyleyeceğim' dedi."

TIKLAYIN - Özgür Özel, Erdoğan ile görüşme önce gündemini sıraladı

"Görüşmede birer büyükelçi de kayıt tutacak, görüşmenin protokole uygunluğuna bakılacak"

Görüşmeye iki partiden birer eski büyükelçinin katılacağını belirten İsmail Saymaz, "Yarınki görüşmenin çerçevesi belirlenmiş. Görüşmeye liderle birlikte birer kişi katılacak. Bu birer kişi de büyükelçi olacak. Özel bu görüşmeye Namık Tan'la (eski Washington Büyükelçisi) katılacak. Bunun nedeni de şu, görüşmeyi not edecek. Görüşme sürerken söz almayacaklar sadece kayıt altına alacaklar. Namık Tan önce gidecek, protokol kurallarına bakacak. Yani görüşme alanı protokol kurallarına uygun mu değil midir, onu denetleyecek. Çünkü şu manzara (TBMM'deki 23 Nisan resepsiyonundaki çay daveti) biraz protokol kurallarına aykırı. Şu protokol kurallarına uygun mu? Herhalde bundan da kaynaklı olarak protokole dikkat edecekler" ifadelerini kullandı.