Dünya

İddia: İsa'nın Lejyonerleri tarikatının kurucusu rahip Maciel en az 60 çocuğa cinsel istismarda bulundu

Tacizde bulunan 18 rahip hâlâ görevde

23 Aralık 2019 12:07

Katolik dünyasının en büyük tarikatlarından biri olan İsa'nın Lejyonerleri’nin kurucusu Rahip Marcial Maciel’in en az 60 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddia edildi.

BBC'nin aktardığına göre yapılan bir araştırmanın sonucunda toplamda 33 rahip tacizle suçlanırken, bunların 18'inin hâlâ görevde olduğu ifade edildi. Rapor, tacizin sistematik bir hale geldiğini de ortaya koydu. Sayının çok daha fazla olabileceğine dikkat çeken rapora göre istismara uğrayan erkek çocukların çoğu 11 ile 16 yaşları arasındaydı.

Bahsi geçen raporda tarikatın kurucusu olan Maciel de en az 60 çocuğa tacizde bulunmaktan itham edildi.

Tacize karışan 18 rahip hâlâ görevde

Raporda adı geçen 33 tacizci din görevlisinin altısının yargılanmadan öldüğü, sekizinin rahipliği bıraktığı ve birinin de tarikattan uzaklaştırıldığı kaydedildi.

Ancak rapor kalan 18 rahibin hâlâ tarikat üyesi olduğuna dikkat çekti. Bunlardan dördünün, çocuklardan uzak durmaları yönünde ‘idari kısıtlama’ aldığı, diğerlerinin de halka açık görevler icra etmediği belirtildi.

33 rahipten 14’ü istismara uğramış

Rapora göre, suçlanan 33 rahipten 14’ünün daha önce bizzat taciz ve istismar mağduru olduğu, ancak daha sonra birer tacizciye dönüştüğü iddia edildi.