Gündem

İş insanı Nedim Şimşek’in Kamu Müteahhitleri Derneği’nde görevden alınmasının nedeni Kürtçe röportaj mı, izinsiz konuşma mı?

KAMİAD Başkan Yardımcısı Şimşek’in görevden alınması Güneydoğu’da tepki ile karşılandı

05 Eylül 2024 12:13

Kürtçe yayın yapan televizyon kanalına sektörün sorunlarını anlatan Diyarbakırlı iş insanı Nedim Şimşek’in başkanvekili olduğu Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) tarafından görevden alınması ve kesin ihraç istemi ile hakkında disiplin soruşturması başlatılması Doğu ve Güneydoğu’da iş çevrelerinde büyük tepkiye neden oldu. Şimşek’e destek vermek için bölgede KAMİAD üyelerinin toplu istifa etmesi sonrası dernek ağız değiştirdi, “Türk-Kürt kardeştir” dedi.

Kamuya yapım, mal alımı, hizmet alımı ve danışmanlık işleri yapan yüklenici firmaları ve iş insanlarını bir çatı altında toplayarak, kamu müteahhitleri ve iş insanlarını temsil amacıyla kurulan Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Başkan Yardımcısı Nedim Şimşek, Kürtçe yayın yapan Kuzey Irak kaynaklı Rudaw TV’ye Kürtçe olarak mesleğin sorunlarını anlatması sonrası “izinsiz konuşması” gerekçe gösterilerek görevden aldı.

KAMİAD tarafından yapılan açıklamada, Şimşek’in görevden alınma gerekçesi Rudaw TV’ye dernek yönetiminin izni olmadan çıkması ve konuşması olarak gösterildi. Açıklamada, Türkiye’de de yasal faaliyet gösteren Rudaw TV’den “sözde kanal” diye söz edildi.

“Kürtçe kanala konuştuğum için disipline sevk edildim”

Görevden alınması ve kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmesi sonrası açıklama yapan Şimşek, "Kürtçe yayın yapan bir kanala verdiğim röportaj yüzünden disipline sevk edildim" dedi. Derneğin kendisi ile ilgili “izinsiz konuşma yaptığı” gerekçesine sosyal medya hesabından yanıt veren Şimşek, daha önce basına birden çok açıklama yaptığına dikkati çekti. Şimşek, “Haziran 2022'de kuruluşunda yer aldığım ve bu tarihten beri başkanvekili olarak görev yaptığım, hem ulusal düzeyde hem de bölgemizde defalarca dernek adına görüşmelere katıldığım, ziyaretler yaptığım ve basına demeçler verdiğim KAMİAD yönetim kurulu tarafından disipline sevk edildim" dedi. Rudaw'a verdiği Kürtçe röportajda müteahhitlerin sorunlarını anlattığını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Yapılan açıklamada kamu müteahhitlerinin sorunlarını dile getirmek için röportaj verdiğim Rudaw TV ‘sözde yayın organı’ olarak değerlendirilerek, derneğin bilgisi olmadan röportaj verdiğim ifade edilmiş. Ama işin aslı şu ki; iki yıldır her platformda temsil ettiğim, kurucusu olduğum dernekten Kürtçe yayın yapan bir kanala verdiğim röportaj yüzünden disipline sevk edildim. Birlikte kuruluşunda yer aldığım KAMİAD yönetim kurulu üyeleri tarafından linç kampanyasına uğradım. KAMİAD bünyesinde de Kürt düşmanlığı ve bu düşmanlık üzerinden kendine alan açmaya çalışanlar olduğuna bu durum ile bizzat şahit oldum. Verdiğim röportaj incelendiğinde de müteahhitlerimizin yaşadığı sorunları kendi anadilimde yayı yapan bir kanalda aktarmaya çalıştığım görülecektir."

Diyarbakırlı iş insanlarından tepki: Müteahhitlerin sorunlarını gündeme taşıdı

Şimşek’in görevden alınıp hakkında kesin ihraç istemiyle soruşturma başlatılması Doğu ve Güneydoğu’da büyük tepki ile karşılandı. Diyarbakır iş insanları tarafından yapılan açıklamada, Şimşek’in mensubu olduğu dernek tarafından lince maruz kaldığı belirtilerek, “Nedim Şimşek pandemiden bu yana kamu müteahhitlerinin yaşadığı sorunları Türkiye’nin ilgili bütün bakanlıkların gündemine taşınmasında başat rol oynamıştır bizlerde onun şahidiyiz. Bu şekilde bir linç kampanyası başlatıp linçten belli çevrelere yaranmaya çalışan KAMİAD yönetim kurulu üyelerini de teşhir etmekten de geri durmayacağımızın da bilinmesini isteriz” denildi.

Toplu istifa

KAMİAD’taki görevlerine son verilen iş adamı Nedim Şimşek’e destek vermek için bölgede KAMİAD üyeliğinden toplu istifalar başladı. Amedspor Başkanı Aziz Elaldı’nın başkanlığını yürüttüğü Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) de bir açıklama yaparak KAMİAD üyeliğinden toplu olarak istifa ettiklerini açıkladı. DİMDER tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sevgili Başkan Vekilimiz Nedim Şimşek'e yönelik Kürtçe dili üzerinden yapılan ayrımcılık ve ırkçı söylemleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu tür tutumlar toplumda bölücülük ve hoşgörüsüzlük tohumları ekmekten başka bir amaca hizmet etmemektedir. DİMDER olarak bu haksız ve çirkin saldırıyı şiddetle kınıyor, arkadaşımızın yanında olduğumuzu güçlü bir şekilde vurguluyoruz. Bu olay karşısında bir duruş sergilemek adına, derneğimizin tüm Üyeleri olarak toplu şekilde KAMİAD üyeliğinden istifa ettiğimizi duyuruyoruz. Dil, kültür ve kimlik üzerinde yapılan her türlü ayrımcılığın karşısında, birlik ve dayanışma içinde olmayı sürdüreceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

“Bakanlar, milletvekilleri ve siyasi parti başkanları beyanat veriyor”

Amedspor Kulübü Eski Başkanı Selahattin Yıldırım ise kararı sosyal medya hesabı üzerinden eleştirerek, “Dünyanın tamamında uluslararası düzeyde yayın yapan Türkiye de en az 5 ilde temsilciliği olan başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Bakanların Milletvekillerinin Siyasi parti başkanlarının beyanat verdiği, külliye de basın toplantılarına akreditasyon basın kuruluşu olarak katılan Rudaw medya gurubuna bölge müteahhitlerinin yaşadığı sorunları aktardığı için linç edilmeye ve kurucusu olduğu KAMİAD’dan uzaklaştırmaya çalışılan Nedim Bey’in yanındayız” dedi.

Önce “Sözde yayın organı”, tepkilerden sonra “Bir TV programı” denildi

Tepkilerin tonunun sertleşmesi ve toplu istifalar sonrası KAMİAD, yeni bir açıklama yaparak, “Türk-Kürt kardeştir” dedi. KAMİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Adıgüzel imzası ile yayınlanan yazılı açıklamada, derneğin daha önceki açıklamasındaki Rudaw TV için kullandığı “Sözde yayın organı” ifadesi yerine “Bir TV programı” söylemi dikkat çekti. Şimşek’in Kürtçe konuştuğu için değil TV yayınına yayına izinsiz katıldığı için, görevden alındığı vurgulanan açıklamaya şöyle devam edildi:

“Sosyal medya platformlarında ve yerel basında hatta Nedim Şimşek’in yaptığı açıklamada, ‘Kürtçe yayın yapan bir kanala röportaj verdiği gerekçesiyle ayrıca Diyarbakırlı ve Amedli olduğu için disipline sevk edildiği’ şeklindeki yanıltıcı ve gerçekle bağdaşmayan toplumu ayrıştırıcı beyanını ve derneğimize isnat edilen ırkçı söylemleri kesinlikle reddediyoruz. Derneğimiz güçlü bir etnik mozaikten oluşmuştur. Türk-Kürt kardeştir. Aksini düşünmek ve düşündürmek büyük bir yanılgıdır.”