Gündem

İş dünyası şikâyetçi: Schengen vizesindeki sıkıntı iş seyahatlerini engelliyor

Schengen ülkeleri içinde ret oranının en fazla olduğu ülke Almanya

10 Ağustos 2022 08:06

İş dünyası, Schengen bölgesine planlanan seyahatler için yapılan vize başvurularında uzayan bekleme süresi ve artan “ret”lerden şikâyetçi.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Schengen vize alımlarında yaşanan gecikmeler, artan retler ve kısa süreli vizeler, ihracatçılara ciddi sıkıntılar yaşatmaya başladı. Vize süreçlerinde yaşanan gecikmeler iş seyahatlerinin planlamasını zorlaştırırken, bazı toplantıların da gerçekleştirilememesine ve iş bağlantılarının kurulamamasına neden oluyor. Hatta bazı fuar katılımcılarının aldığı ret cevapları ya da vizelerinin yetişememesi nedeniyle organizasyonlara katılamayacak olmaları, eylül ayı itibariyle hızlanacak fuar trafiği öncesi ihracatçıları endişelendiriyor.

Edinilen bilgiye göre, pandemi nedeniyle ülke konsolosluklarında ağır ilerleyen bürokrasi iş insanlarını da olumsuz etkilemeye başladı. ABD ve İngiltere konsolosluklarına başvuran iş insanları ticari seyahatleri için ileri tarihli vize randevusu alma, vize süreçlerinin sonuçlanma sürelerinin 45 güne kadar uzaması ve seyahat edilecek ülkedeki ticari bağlantının ya da partnerin davetiyesine rağmen ret cevabıyla karşılaşabiliyor. Bu sorun AB vize başvurularında ise çok daha yoğun yaşanıyor.

Özellikle pandemi sonrası yaşanan söz konusu sıkıntılarda, ilgili konsoloslukların ‘başvuru kotası’ uygulamasına geçmesi, vize taleplerinin artması ve vize alınan ülkeye gidilip geri dönülmemesi şeklindeki vakaların artmasının etkili olduğu düşünülüyor.

Bazı kaynaklar, iş insanları için en büyük sıkıntının ve ret oranının Schengen ülkeleri içinde en yoğun konsolosluk olması sebebiyle Almanya’da yaşandığını belirtti.

Schengen ülkeleri dışında İngiltere vizesinin de geçmiş yıllara göre daha zor alındığını söyleyen sektör kaynakları, vize alma süresinin 6-7 haftaya kadar çıktığından ve ret oranlarının çok arttığından şikayetçi.