Ekonomi

İş dünyası, belirsizlik karşısında 2023 bütçesini hazırlamaya çalışıyor

"KOBİ'lere uygun maliyetli ve uzun vadeli işletme sermayesi desteği sağlanmalı"

17 Aralık 2022 12:30

İş dünyası, yeni yıl bütçesini hazırlamaya çalışırken birçok belirsizlik süreci zorlaştırıyor. İş dünyasının karşı karşıya kaldığı belirsizliklerden öne çıkanların ise, yüksek enflasyon, enerji maliyetleri ve döviz kuru baskısı olduğu belirtildi.

Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın haberine göre, 2023 bütçesini hazırlamaya çalışan iş dünyası, belirsizlikle karşı karşıya kalıyor. İşletmelerin bütçe hazırlık süreçleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, öncelikli beklentinin enflasyon muhasebesine geçişin sağlanması olduğunu belirterek, "işletme sermayesi ihtiyacımız önemli ölçüde artmışken, fiktif kararlarla ilave bir vergi yükü altında kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Avdagiç, "Asgari ücrette gerçekleşecek artış tabloyu daha da netleştirecek. Zaten asgari ücretin, azalan alım gücünü telafi edecek bir oranda artması noktasında iş dünyası hem fikir. Ancak yapılan bu zammı hem işverene hem de çalışana en verimli şekilde yansıtacak adımların atılması da önemli" dedi. 

"KOBİ'lere yönelik avantajlı enerji tarifeleri uygulanmasını öneriyoruz"

Avdagiç, "Bütçede finansman ve başta enerji olmak üzere üretim maliyetleri, küresel etkilerden en çok etkilenen kalemler arasında. Maliyetlerin aşağıya çekilerek rekabetçiliğimize halel gelmemesi adına imalatçı-ihracatçı KOBİ'lere yönelik avantajlı enerji tarifeleri uygulanmasını öneriyoruz. KOBİ'lere uygun maliyetli ve uzun vadeli işletme sermayesi desteği de sağlanması önemli" diye konuştu. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise, yaptığı açıklamada sanayiciler olarak son yıllarda, küresel ve ulusal ölçekte pek çok zorlukla yüzleştiklerini ifade etti. Yüksek kur oynaklığı, enflasyon, emtia ve enerji maliyetlerinin yatırımları, iş hedeflerini olumsuz etkilediğini dile getiren Yorgancılar, fiyat belirlemekte zorlanılan bir süreci ve dolayısıyla bütçe çalışmalarını da oldukça komplike bir hale soktuğunun altını çizdi. 

"Her an her şeyin değişebildiği ortamda, bütçe çalışmaları kritik önem taşıyor"

Yorgancılar, "Yoğun belirsizliklerin izlendiği ve deyim yerindeyse her an her şeyin değişebildiği böyle bir ortamda, bütçe çalışmaları da kritik önem taşıyor. Öncelikle enflasyon muhasebesi, gündemimizin başında geliyor. Enflasyon muhasebesine geçiş sadece bugünün değil yarının da ihtiyaçlarına cevap verecektir" ifadelerini kullandı.