Gündem

"Irksal özelliğinden dolayı cezalandırdığımız 'yasaklı ırklar' rehabilite edilip sahiplendirilsin" teklifi

"Ömrünün sonuna kadar bir metrekare içerisinde yaşıyorlar"

27 Mayıs 2019 09:44

Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Buğcan Çankaya, TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu'na “yasaklı ırklar” olarak belirlenen köpeklerin barınaklardan alınarak sahiplendirilmesini talep etti. Çankaya, "Pitbull Terrier, Dogo Arjantin, Japon Tosa, Fila Brasileiro gibi cinsleri bakım evinde rehabilite edilsin, mizaç testinden geçtikten sonra eski sahiplerine verilsin veya sahiplendirilsin" dedi.

Türkiye gazetesinden Damla Peker'in haberine göre, çağdaş bir ülkeye yakışanın bu olduğunu vurgulayan Çankaya, şöyle konuştu:

"Hayvanı ırksal özelliğinden, güçlü olmasından dolayı cezalandırıyoruz ama o hayvanı insanlara tehlikeli hâle getiren sahibini cezalandırmıyoruz. O hayvanı alıyoruz, bakımevine bırakıyoruz. Orada ‘yasaklı koğuşu’ diye bir koğuş oluşturmuşuz, burası hıncahınç pitbull’lar, dogolarla dolu. Onlar ömrünün sonuna kadar o bir metrekare içerisinde yaşayacak. Ömrü bir ya da iki sene sürüyor zaten. Aslında ırkları yasaklamadan ziyade hayvanın eğitiminde bir yanlış yapılmışsa o hayvanı rehabilite edelim, eğitimini düzeltelim.

Ben de bir pitbull terier sahibiyim, pitbullun farklı bir ırkı. Çok güçlü bir köpek. İki buçuk yaşındaki oğlumla koyun koyuna oynar. Sokağa çıkardığımızda bütün çocuklar üzerine koşar. Yani, bu yetiştirmeyle ilgili bir şey. Avrupa’da tek tek mizaç testi yapıyorlar. Toplum yaşantısında karşılaşabileceği şeyler, araba kornası, otobüsün kapı açma sesi gibi... Türkiye genelinde yaklaşık 10 binin üzerinde böyle bir hayvanımız var."