Dünya

İranlıların eylemlere destek mesajlarından marş yapmıştı; protestolarda söylenen "Baraye" şarkısını bestekârı gözaltına alındı

04 Ekim 2022 14:48

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “kıyafet kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınıp hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar için, sosyal medyadaki mesajlardan derlediği sözlerle şarkı besteleyen ünlü müzisyen Servin Hajipour’un gözaltına alındığı öğrenildi.

İran’da Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar güvenlik güçlerinin sert müdahalesine rağmen üç haftadır sürerken ülkede ünlü müzisyenlerden biri olan Servin Hajipour, sosyal medyada İranlıların yazdığı mesajlardan topladığı sözlerle bir şarkı besteledi. Farsça’da “için” anlamına gelen “Baraye” isimli şarkının sözlerinde İranlılar, neden protesto ettiklerini anlattı.  

Hajipour geçen hafta şarkıyı internet üzerinde paylaştı ve kısa süre içinde milyonlar tarafından izlendi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde İran’da çocukların şarkıyı söylediği, Tahran’da arabalarda yüksek sesle açıldığı görüldü. 

25 yaşındaki şarkıcı Hajipour’un 29 Eylül’de, şarkıyı paylaştıktan bir gün sonra gözaltına alındığı öğrenildi Twitter’dan Hajipour’un kız kardeşinin paylaştığı mesajlara ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün doğrulamasına göre, ailesi Hajipour’un gözaltına alındığını 1 Ekim’de öğrendi. 

Hajipour’a yakın kaynaklar, şarkıcının şarkıyı Instagram’dan kaldırmak zorunda bırakıldığını söyledi. Şarkı, gözaltından bu yana Instagram’da “telif sorunu” yaşamış olarak görünüyor. 

İranlıların neden protesto ettiğini anlatan şarkıda “Sokaklarda dans edebilmek için, sevdiklerimizi öpebilmek için; kadın, sevgi ve özgürlük için” gibi ifadeler yer alıyor. 

İran’da protestolar sürerken sanat ve spor dünyasından çok sayıda insan da destekleri sonrası gözaltına alındı. Futbolcu Hossein Mahini ve şair Mona Borzoi de gözaltına alınanlar arasında yer aldı.

İran İnsan Hakları isimli sivil toplum kuruluşu Mahsa Amini’nin öldürülmesi sonrası başlayan protestolarda şu ana kadar 133 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.