Dünya

İran, Türkiye ve Suriye arasında kurulan diyalogdan, "memnun"

"Bunun iki ülkeye de iyi yansımaları olacağını düşünüyoruz"

13 Ocak 2023 14:51

T24 Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Türkiye ve Suriye arasındaki diyalogdan memnun olduklarını belirtti. 

Reuters'ın aktardığına göre, diplomatik temaslar için Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan Emirabdullahiyan, "Suriye ve Türkiye arasındaki diyalogdan memnununuz. Bunun iki ülkeye de iyi yansımaları olacağını düşünüyoruz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, aralık sonunda Suriyeli mevkidaşı ile Suriye'de bir araya gelmiş; bu 11 yıl sonra kurulan ilk üst düzey temas olmuştu. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün Türkiye-Rusya-Suriye Dışişleri Bakanları arasında gerçekleşmesi planlanan görüşmenin gelecek hafta yapılacağı bilgisinin doğru olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, "belki şubat başında olabilir'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, geçen hafta, Suriye'deki Beşar Esad yönetimi ile ilişkileri, "normalleştirmenin zamanının şimdi olmadığını", Şam'ın insan hakları ihlallerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyerek Türkiye'nin diyaloguna karşı olduğunun sinyallerini verdi.

Rusya ve İran, Suriye İç Savaş'ında Şam'daki yönetimi desteklerken; Türkiye Esad'ı devirmeyi hedefleyen muhalif güçleri desteklemişti.