Dünya

İran 'şakayı kaldıramadı': Charlie Hebdo karikatürleri nedeniyle Fransa Büyükelçisi, Dışişleri'ne çağrıldı

05 Ocak 2023 07:32

T24 Dış Haberler

İran, mizah dergisi Charlie Hebdo'da ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney hakkında yayımlanan karikatürler nedeniyle Fransa Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. 

Haftalık dergide, İran'daki protestolara destek için başlatılan yarışmaya katılanların kaleme aldığı birçok Hamaney karakterine dergide yer verilmişti.

Çarşamba günü İran Dışişleri Bakanlığı, Fransa Büyükelçisi Nicolas Roche'nin bakanlığa çağrıldığını duyurdu.

"Fransa'nın ifade özgürlüğü adı altında Müslüman ülke ve halkların kutsalına hakaret etme hakkı yok" diyen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanani, "İran, Fransız hükûmetinin açıklamasını bekliyor ve bu Fransız yayını kınamasını istiyor" ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan da yaptığı Twitter paylaşımında, "Fransız yayının dini ve siyasi otoriteye ettiği hakaret karşılıksız kalmayacaktır" dedi.

"Karşılık" derken neden söz ettiği hakkında detay vermeyen Emirabdullahiyan, "Fransız hükûmetinin sınırlarını aşmasına izin vermeyeceğiz. Kesinlikle yanlış yolu seçtiler" dedi.

Charlie Hebdo, okuyucularından "Hamaney hakkında çizebilecekleri en ofansif karikatürü çizmelerini" istemişti. Karikatürlere Charlie Hebdo ofisine yapılan saldırının yıl dönümü için yayımlanan özel sayıda yer verildi.

7 Ocak 2015'te radikal İslamcı teröristler, Hazreti Muhammed'i resmettiği gerekçesiyle Charlie Hebdo ofisini basmış; 12 kişiyi öldürmüş ve 11 kişiyi yaralamıştı.