Gündem

İran mollalarınca hakkında ölüm emri verilen, Şeytan Ayetleri'nin yazarı Salman Rüşdi, ABD'de saldırıya uğradı

Rüşdi, 'Şeytan Ayetleri' kitabı nedeniyle 1989 yılında tehdit edilmiş ve hakkında ölüm fetvası verilmişti

Salman Rüşdi

12 Ağustos 2022 18:35

İngiliz yazar ve "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi, New York'ta katıldığı bir etkinlikte konuşma yaptığı sırada bıçaklı saldırıya uğradı. New York Valisi Kathy, Rüşdi'nin hayatta olduğunu ve "ihtiyacı olan bakımı aldığını" söyledi. Rüşdi'nin sözcüsü ise Andrew Wylie, yazarın ameliyatta olduğunu açıkladı. Rüşdi'ye saldıran kişinin, 24 yaşındaki Hadi Matar isimli kişi olduğu belirtildi. 

Dünyada büyük protestolara ve ölüm tehditlerine maruz kalan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı 75 yaşındaki Rüşdi'nin New York'ta Chautauqua Enstitüsü'nde konuşma yaptığı sırada saldırıya uğradı.

BBC'de yer alan habere göre görgü tanıkları, sahnede koşan ve Rüşdi'yi yumruklayan ya da bıçaklayan bir adam gördüklerini söyledi. Sosyal medyada olaya ait olduğu iddia edilerek yayınlanan bir video, olayın hemen ardından sahneye koşan katılımcıları gösteriyor.

New York Polisi: Bıçakla yaralandı

Chautauqua ilçe şerifinin ofisi daha fazla ayrıntı vermeden "bir bıçaklama olayını doğrulayabiliriz" açıklamasında bulundu.

New York Polisi tarafından yapılan açıklamada Rüşdi'nin yerel saatle 11:00 civarında sahnede uğradığı saldırıda boynundan bıçakla yaralandığını ve hava yoluyla hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Sahnede bulunan ve Rüşdi'nin söyleşi yapacağı kişinin de başından hafif yaralandığı belirtildi. New York Polisi saldırı ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve failin gözaltına alındığını duyurdu.

New York Valisi: Rüşdi hayatta

New York Valisi Kathy Hochul Rüşdi'nin hayatta olduğunu ve "ihtiyacı olan bakımı aldığını" söyledi. Rüşdi'nin sözcüsü Andrew Wylie, yazarın ameliyatta olduğunu açıkladı ancak başka detay vermedi.

Hint asıllı 75 yaşındaki İngiliz yazar Rüşdi'nin ölüm tehditleri almasına neden olan ve birçok Müslüman tarafından dine hakaret olarak görülen "Şeytan Ayetleri" adlı kitabı İran'da 1988 yılından bu yana yasaklanmış durumda.

Kitabın yayımlanmasından bir yıl sonra İran'ın ruhani lideri Ayetullah Humeyni, Rüşdi'nin ölümünü talep eden bir fetva yayınlamıştı. İran ayrıca, Rüşdi'yi öldürenlere 3 milyon dolardan fazla ödül teklif etmişti. İran daha sonra bu kararı geri çekmiş ve Rüşdi son yıllarda daha rahat bir hayat yaşamaya başlamıştı.

Rüşdi, ameliyata alındı

ABD'nin New York eyaletinde bir konferans esnasında bıçaklı saldırıya uğrayan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Selman Rüşdi'nin (75), hastanede tedavi altına alındığı bildirildi.

Yardıma koşanlar arasında bulunan Dr. Martin Haskell'in, Rüşdi'nin yaralarını "ciddi ama iyileşebilir" olarak nitelendirdiği bilgisi paylaşıldı.

Saldırganın kimliği açıklandı

ABD'nin New York eyaletinde bir konferansta bıçaklanarak hastaneye kaldırılan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Selman Rüşdi'ye (75), saldıranın kimliği açıklandı.

ABD medyasının New York Eyalet Polisine dayandırdığı bilgilere göre, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için sahneye çıktığı esnada Rüşdi'ye saldıran kişinin, 24 yaşındaki Hadi Matar isimli kişi olduğu belirtildi. 

New Jersey'in Fairview semtinde ikamet ettiği belirtilen Matar'ın, Rüşdi'ye saldırı planı çerçevesinde yaklaşık 7 saat uzaklıkta, New York'un Kanada sınırı yakınlarındaki Chautauqua Enstitüsü'ne gittiği kaydedildi.

Rüşdi'yi, biri boynundan olmak üzere yaklaşık 10 kez bıçaklayan Matar'ın konferans salonundan kelepçe takılarak en yakın polis karakoluna götürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan Rüşdi'nin tedavisinin, yaklaşık 40 dakika mesafede, Pensilvanya sınırları içerisindeki UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'nde devam ettiği kaydedildi.

 

Salman Rüşdü'nün Şeytan Ayetleri isimli kitabı 1988'den bu yana İran'da yasaklı. Bir yıl sonra da Ayetullah Hameney hakkında ölüm fermanı çıkardı. Fransa "Onur ödülü", İngiliz Kraliyeti de "Şövalyelik" nişanı vermişti.

Aziz Nesin, Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri yapıtını Türkçede yayımlayacağını açıklaması üzerine İslamcı çevrelerin tehditlerine maruz kalmıştı. Şeytan Ayetleri, dönemin Aydınlık dergisinde fasiküller halinde yayımlanmıştı.