Dünya

İran, Mahsa Amini'nin ölümünü haber yaptıkları için hapse atılan gazetecileri kefaletle serbest bıraktı

15 Ocak 2024 10:58

T24 Dış Haberler

İran, ülke çapında protestolara yol açan Mahsa Amini'nin ölümünü haber yaptıkları için bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan iki kadın gazeteciyi serbest bıraktı. İran basınında çıkan haberlere göre, 31 yaşındaki Niloufar Hamedi ve 36 yaşındaki Elaheh Mohammadi kefaletle serbest bırakıldı.

Reformcu Shargh gazetesi için çalışan Hamedi, Amini'nin ölüm haberini yazdı. Amini'nin babası ve büyükannesinin, kızlarının öldüğünü öğrendikten sonra kucaklaşırken fotoğrafını çekti ve bunu şu başlıkla yayınladı: "Siyah matem elbisesi ulusal bayrağımız haline geldi."

Mohammadi, yine reformcu bir gazete olan Ham-Mihan için çalışıyordu ve Amini'nin memleketi Saqqez'deki cenazesi hakkında yazılar yazdı. Yüzlerce yaslının nasıl "Kadın, yaşam, özgürlük" diye bağırdığını anlattığı haberler yazdı. İlk protestolar cenazenin ardından gerçekleşti ve daha fazla özgürlükten devletin devrilmesine kadar uzanan taleplerle huzursuzluk hızla ülke geneline yayıldı. 

Protestoların başlamasından kısa bir süre sonra iki gazeteci tutuklandı ve ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve ulusal güvenliğe karşı gizli anlaşmalar yürütmekle suçlanarak sırasıyla 13 ve 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Raporlarda kefaletin 200 bin dolar olarak belirlendiği ve kadınların ülkeyi terk etmesinin yasaklandığı belirtildi.